Финансијски центар

С Википедије, слободне енциклопедије
Финансијски кварт Њујорка у Доњем Менхетну, укључујући Вол стрит, највећи међународни финансијски и финтек центар на свету[1][2]

Финансијски центар је место са значајном концентрацијом запослених у банкарству, управљању имовином, осигурању и финансијским тржиштима, са пратећим услугама за ове активности.[3][4] Запослене чине финансијски посредници (као што су банке и брокери), институционални инвеститори (као што су инвестициони менаџери, пензиони фондови, осигуравачи и хеџ-фондови) и издаваоци (као што су предузећа и владе). Активности трговања се могу одвијати на местима као што су берзе, директно између људи. Финансијски центри обично угошћују предузећа које нуде широк спектар финансијских услуга, на пример у вези са спајањима и аквизицијама, јавним понудама или корпоративним акцијама, или које учествују у другим областима финансија, као што су приватни капитал, хеџ-фондови и реосигурање.

Класе великих финансијских центара Међународног монетарног фонда су: међународни финансијски центри, као што су Њујорк,[5] Лондон и Токио; регионални финансијски центри, као што су Шангај, Шенџен, Сингапур, Франкфурт и Сиднеј, као и офшор финансијски центри (ОФЦ), као што су Кајманска острва, Даблин, Кипар и Хонгконг.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Global Financial Centres Index 34” (PDF). Long Finance. 28. 9. 2023. Приступљено 28. 9. 2023. 
  2. ^ Jones, Huw (24. 3. 2022). „New York widens lead over London in top finance centres index”. www.reuters.com. Приступљено 25. 6. 2022. Шаблон:SemiBareRefNeedsTitle
  3. ^ Kenton, Will. „How Financial Hubs Work”. Investopedia (на језику: енглески). Приступљено 2. 10. 2020. 
  4. ^ „Financial Centres: What, Where and Why?” (PDF). The University of Western Ontario. Приступљено 24. 5. 2015. 
  5. ^ Huw Jones (27. 1. 2020). „New York surges ahead of Brexit-shadowed London in finance: survey”. Reuters. Приступљено 27. 1. 2020. „New York remains the world’s top financial center, pushing London further into second place as Brexit uncertainty undermines the UK capital and Asian centers catch up, a survey from consultants Duff & Phelps said on Monday.