Фонд за хуманитарно право

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Фонд за хуманитарно право, скраћено ФХП, је регионална невладина организација за људска права и међународно хуманитарно право. Основан је 1992. године у Београду ради расветљавања истине о ратним злочинима током оружаних сукоба у бившој Југославији током 90-их година XX века. Оснивач и извршна директорка Фонда је Наташа Кандић.

Активности Фонда финансијски су подржали: Национална задужбина за демократију (NED) САД[1], Институт за отворено друштво чији је оснивач Џорџ Сорош[2] затим Савет Европе, Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA), Шведски хелсиншки комитет за људска права (SHC), итд.

Преко 70 правника, адвоката, истраживача, аналитичара и других професионалаца је стално запослено у фонду или су сарадници фонда[3].

Извори[уреди]

  1. ^ Донације за пројекте на Косову у 2005. Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 15, 2008) (на језику: енглески) организације The National Endowment for Democracy
  2. ^ Rachel Tiplady: "2005 STARS OF EUROPE -- AGENDA SETTERS: Natasa Kandic", BusinessWeek Online, 30. мај 2005.
  3. ^ Одељак „О нама“ Архивирано на сајту Wayback Machine (август 21, 2007) (на језику: енглески) на сајту Фонда за хуманитарно право

Спољашње везе[уреди]