Фронт националног ослобођења (Алжир)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Фронт националног ослобођења
جبهة التحرير الوطني
Вођа Абделазиз Бутефлика
Оснивач Ахмед ибн Бела
Основана 1. новембра 1954.
Седиште Алжир
 Алжир
Идеологија Алжирски национализам,
Социјалдемократија,
Демократски социјализам
Међународно чланство Социјалистичка интернационала (консултативни)
Боје               
Народна скупштина
208 / 462
[1]
Партијска застава
Variant flag of the GPRA (1958-1962).svg
Веб-сајт
http://www.pfln.dz/

Фронт националног ослобођења (арап. جبهة التحرير الوطني; латинично: Jabhat al-Taḩrīr al-Waţanī, франц. Front de Libération nationale, FLN) је социјалистичка политичка странка у Алжиру. Била је једина законита партија за време председника Ахмеда ибн Беле, радикалног борца за незавнисност.

Данас има 208 од 462 посланика у парламенту.

ФЛН је основао Ахмед ибн Бела марта 1954. у Каиру са циљем борбе за независност Алжира од Француске. У новембру 1954. године започела је оружану борбу ФЛН-а и њене армије АЛН. У рату ФЛН није ратовала само са својим директином противницима већ и конкурентним покретима за независност. Већ 1958. године је ФЛН у Тунису основала провизору Владу у егзилу.

Након стицања независности развила се ФЛН под вођством Ахмеда ибн Беле у социјалистичку партију. Хуари Бумедијен (1965–1978) је покушавао да се обједини социјализам и ислам у јединствену политику. Након тога је у осамдесетим годинама двадесетог века дошло до масовних протеста услед лоше привредне ситуације, а као резултат Шадли Бенџедид (1978–1992) морао је амандманима да промени устав и уведе вишестраначје. На првим вишестраначким изборима ФЛН је доживео тежак пораз. Победа исламиста (ФИС) је спречена војним ударом. 1997. године је ФЛН постао тек трећа партија по снази у парламенту.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]