Хавијер Маријас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хавијер Маријас

20070527 - Javier Marías en la Feria del Libro de Madrid.jpg
Хавијер Маријас

Информације
Пуно име Хавијер Маријас
Датум рођења 20. септембар 1951.
Место рођења Мадрид (Шпанија)
Дела
Потпис

Хавијер Маријас (шп. Javier Marías; Мадрид, 20. септембар 1951), један је од наистакнутијих представника савремене шпанске прозе. Бави се превођењем и пише колумну.

Родио се у Мадриду као четврти од пет синова у породици интелектуалаца (отац филозоф и мајка професор били су противници Франковог режима). Дипломирао је филозофију књижевности на Мадридском универзитету, а специјализовао енглеску филологију. Почео је да пише већ са једанаест година. Први роман написао је кад је имао само петнаест, мада га никад није објавио. Као шеснаестогодишњак бежи у Париз где наставља да пише, а све слободно време проводи у гледању филмова. Зарађује певајући уз гитару. Враћа се у Шпанију 1970. са завршеним романом „Вучији поседи“, који је објевљен 1971. Следе романи: „Крстарење хоризонта“ (1972), „Владар времена“ (1978), „Век“ (1983), „Сентиментални човек“ (1986), „Све душе“ (1989), „Срце тако бело“ (1992), „Сутра у боју мисли на мене“ (1994) и „Црна плећа времена“ (1998), „Твој сутрашњи лик“ (2002). Поред ових романа објавио је и две збирке прича и седам збирки есеја. Сам Маријас сматра да је тек неколико његових животних искустава нашло пут романа, а да је роман пре свега фикција.

Готово сви његови романи добили су по неку награду, а највише признања добио је за роман „Сутра у боју мисли на мене“. Превео је многе енглеске класике за шта је био и награђиван. Предавао је у Енглеској (Оксфорд), Шпанији (Универзитет Компултенсе, Мадрид) и на многим универзитетима у Америци. Његова дела преведена су на 22 језика и продата у преко два милиона примерака.

Године 1994. одбио је место члана Шпанске краљевске академије.

Спољашње везе[уреди]