Хебефренија

С Википедије, слободне енциклопедије
Хебефренија
ЛатинскиHebephrenia
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностпсихијатрија, клиничка психологија
МКБ-10F20.1
МКБ-9-CM295.1
MeSHD012562

Хебефренија, хебефрена схизофренија или дезорганизована схизофренија је облик схзофреније, код које се јављају промене у мишљењу, покретима и општем понашању болесника. Обично се јавља између 15. и 25. године живота.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Особе које пате од хебефреније се често понављају у говору и показују низ необичних покрета током хода, говора и обављања свакодневних послова. Осим тога, пацијенти су понекад повучени, понашају се дезорганизовано, детињасто, неодговорно, склони су маниризмима, неумесним шалама и често су заокупирани филозофским и мистичним темама. Емоционалне реакције су им неадекватне, усиљене и променљиве, често праћене смејањем и кикотањем без видљивог разлога и прављењем гримаса. Расположење им је повишено и непримерено, мишљење им је дезорганизовано, а говор некохерентан.

Хебефренија може почети постепено са израженим негативним симптомима или акутно и перакутно у облику халуцинаторно-параноидног синдрома са феноменима деперсонализације и дереализације. Суманутости и халуцинације су пролазне и фрагментиране. Симптоми се могу јавити без уочљивог повода, а понекад се јављају у склопу токсоинфективних обољења или психореактивно.

Прогноза и лечење[уреди | уреди извор]

Прогноза је обично лоша због брзог развоја негативних симптома и хебефренија се постепено развија у деменцију. Као вид лечења је предлагана електроконвулзивна терапија.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Популарни медицински лексикон, треће допуњено издање, Новинарско издавачко предузеће, Загреб 1956.
  • Shimizu, E.; Imai, M.; Fujisaki, M.; Shinoda, N.; Handa, S.; Watanabe, H.; Nakazato, M.; Hashimoto, K.; Iyo, M. (2007). „Maintenance electroconvulsive therapy (ECT) for treatment-resistant disorganized schizophrenia”. Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry. 31 (2): 571—3. PMID 17187911. S2CID 20354089. doi:10.1016/j.pnpbp.2006.11.014. Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).