Хигсов бозон

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Један могући траг Хигсовог бозона из симулираног протон-протон судара. Распада се скоро истог тренутка у два млаза хадрона и два електрона, који су видљиви као линије.

У стандардном моделу физике елементарних честица Хигсов бозон, понекад назван и Браут-Енглерт-Хигс бозон или БЕХ бозон, хипотетичка је елементарна честица, бозон, која је квант Хигсовог поља.[1][2] Поље и честица омогућавају тестирање хипотезе о пореклу масе елементарних честица. У популарној култури, Хигсов бозон такође се назива и Божијом честицом, назив који многи научници презиру, након наслова књиге физичара и нобеловца Леона Ледермана Божија Честица: Ако је свемир одговор, шта је питање? из 1993. У овој књизи аутор говори да је откриће честице значајно за коначно разумијевање структуре материје.

О бозону[уреди | уреди извор]

Шест аутора ПРЛ радова (PRL symmetry breaking papers), који су 2010. године примили Сакураи награду за свој рад. Слијева надесно: Кибл, Гуралник, Хаген, Енглерт, Браут.
Питер Хигс, такође један од шест награђених аутора ПРЛ радова.

Постојање Хигсовог бозона предвиђено је 1964. године као објашњење за Хигсов механизам, механизам по којем елементарне честице добијају масу. Док се сматра да је потврђено постојање Хигсовог механизма, сам бозон - камен темељац ове теорије - није посматран и његово постојање није било потврђено. Његово привремено (неутврђено) откриће у јулу 2012. године може потврдити да је Стандардни Модел у суштини тачан. Алтернативне теорије као извори Хигсовог механизма којима не треба Хигсов бозон су такође могуће и биле би размотрене у случају да је постојање Хигсовог бозона одбачено.

Хигсов бозон назван је по Питеру Хигсу, који је 1964. године написао један од три револуционарна рада који говоре о ономе што је сада познато као Хигсов механизам и описују везу између Хигсовог поља и бозона. Међутим, Хигс није био први који је описао овај феномен: мјесец дана прије, Роберт Браут и Франсоа Енглерт написали су сличан рад.

Зато што је Хигсов бозон веома велика честица, и распада се скоро одмах пошто настане, само акцелератор честица велике енергије може да га посматра и сними. Експерименти који су потврдили и одредили природу Хигсовог бозона користећи велики хадронски сударач (ЛХЦ) у ЦЕРН-у, почели су ране 2010. године, и извођени су у теватрону Фермилаб-а до 2011. године, када се затворио.

Дана 4. јула 2012. године, два главна експеримента на великом хадронском сударачу (АТЛАС и ЦМС) су оба, независно један од другог, потврдили постојање дотада непознате честице чија је маса око 125 GeV/c2 (што износи око 133 маса протона, по реду од 10-25 килограма), што се „поклапа са Хигсовим бозоном“, и широко се верује да је управо то Хигсов бозон. Објавили су да је потребно даље испитивање да би се утврдило да је то заиста Хигсов бозон, а не нека друга непозната честица (која има теоретски предвиђене особине Хигсовог бозона) и, ако је тако, да се одреди коју верзију Стандардног Модела најбоље подржава.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Onyisi, P. (23. 10. 2012). „Higgs boson FAQ”. University of Texas ATLAS group. Приступљено 8. 1. 2013. 
  2. ^ Strassler, M. (12. 10. 2012). „The Higgs FAQ 2.0”. ProfMattStrassler.com. Приступљено 8. 1. 2013. »[Q] Why do particle physicists care so much about the Higgs particle?
    [A] Well, actually, they don’t. What they really care about is the Higgs field, because it is so important. [emphasis in original]«
     

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Популарне науке, масовни медији и општа покривеност[уреди | уреди извор]

Значајне публикације и друго[уреди | уреди извор]

Увод у поље[уреди | уреди извор]