CERN

Из Википедије, слободне енциклопедије

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (engl. European Organization for Nuclear Research), (franc. Organisation européenne pour la recherche nucléaire) poznatiji kao CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. Nalazi se u okolini Ženeve.

CERN - areal

Ime i skraćenica[уреди]

Akronim CERN je izveden iz francuskog naziva Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Evropski savet za nuklearna istraživanja) za telo sastavljeno od predstavnika 11 evropskih zemalja sa zadatkom da izgrade labarotoriju za istraživanje elemetarnih čestica.

Po raspuštanju privremenog saveta (1954), organizacija je dobila trajno ime - Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire (Evropska organizacija za nuklarna istraživanja) pošto se zaposlenim nije previše svidela nova skraćenica OERN, odlučeno je da se zadrži stara CERN.

Među prvobitnim osnivačima 1954. godine je bila i Jugoslavija, kada je pri osnivanju u ime Jugoslavije stavio svoj potpis Pavle Savić, jedan od najznačajnijih srpskih fizičara. Ipak, Jugoslavija je napustila organizaciju 1961. godine.

Članice CERNA i osnivači[уреди]

Članice CERNA
  Osnivači CERNA
  Članovi koji su se priključili kasnije
Montžana mapa pokazuje promene članice CERN-a od 1954. do 1999. (kao i granice 1989. i 2008.)

Osnivači CERN-a:

Nove članice i zemlje koje su napustile CERN:

Trenutno 20 zemalja ima status člana u CERNu.
Još osam nacija i međunarodnih organizacija ima status posmatrača:

Spoljašnje veze[уреди]