Хор Светог Јована Златоустог из Пирота

С Википедије, слободне енциклопедије

Хор Светог Јована Златоустог из Пирота је црквени хор из Пирота. За оснивање овог хора се узима 1998. година.

Историјат[уреди | уреди извор]

Оснивачи хора јесу свештеници Мирослав Николић и Крстивој Николић који су почели да раде прве пробе и увежбавање. Хоровођа је у том периоду је био Василије Петровић Васица. Крајем те године је хор извео композицију Боже правде на прослави дана ослобођења Пирота[1]. Због НАТО агресије, хор је престао са радом 1999. године.

Касније, улогу хоровође преузима Катарина Станковић. Пробе су имали у Дому културе јер нису имали своје просторије за рад. Након тога, пробе су се одржавале у просторији Музеја Понишавље. Већина хориста аматера је било музички неписмено па се морало радити постепено и стрпљиво. Потпуно оснивање хора је завршено у току 1999. године. Основна намена овог хора јесте била ширење црквене и духовне музике а име је добила по Светом Јовану Златоустом који је написао литургију која се данас најчешће изводи у православним црквама.

Како је Катарина напустила хор због одласка у главни град, хор је имао паузу од скоро две године и мучио се са проблемом недостатка хоровође. Са пробама се почело тек на Ускрс 2003. године када је као нови диригент ангажована Јелена Лазаревић[2].

Хор је убрзо певао на свадбеним венчањима као и на литургијама у Саборној цркви. Први већи наступ су имали августа 2003. када је у оквиру пиротског културног лета Агора 03 приређен концерт у Саборној цркви.

2004. и 2005. година су биле мало неактивније јер су чланови хора имали обавезе те нису имали редовне пробе. 2004. године су ипак учествовали на прослави обележавања Дана града као и на снимању филма Зона Замфирова.

Права активност хора заправо почиње 2006. године када је хоровођа Јелена Лазаревић апсолвирала те је више времена посвећивала хору. Приредили су концерт у сали Дома културе августа 2006. године поводом 150 година од рођења Мокрањца[3].

Хор је ширио свој репертоар те се није везивао само за црквену музику.

Прва потврда за успешан рад су добили када су учестовали на Смотри хорова нишке епархије 2007. године у Прокупљу. Тада је хор освојио другу награду. Те исте године су учествовали на Пиротском културном лету приредивши целовечерњи концерт са пијанисткињом Аном Јовановић. У току ове године је основано Удружење за неговање музичке уметности Свети Јован Златоусти како би могли да конкуришу за различите видове пројекте из области културе и музике. Данас хор ради у склопу овог удружења.

Девета смотра хорова нишке епархије је 2008. године одржан баш у Пироту те је овај хор морао да све организује[4].

Хор је учестовао на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу.

Године 2008. су певали на парастосу српским војницима на Српском војничком гробљу у Софији и ово је постала традиција. Те године су одржали концерт који је приређен 25. новембра у Саборној цркви поводом крсне славе хора те је овом догађају присуствовао и тадашњи владика нишки Иринеј[5].

Због финансијских неприлика, хор нема много активности 2009. и 2010. године те су наступи сведени на традиционалне и на појављивање у склопу градских дешавања. 2010. су освојили друго место на Интернационалном хорским свечаностима у Нишу а следеће године су учестовали на Другом међународном фестивалу духовне музике Музички едикт.

Хор је 2013. године у организацији Удружења учествовао на обележавању 125 година хорског певања у Пироту те је за ту прилику организован целовечерњи концерт у Саборној цркви.

Године 2016. је хор приредио два целовечерња концерта у Пироту и у Димитровграду.

Године 2018. је хор учестовао на међународном фестивалу православне духовне музике у Приморју (Бугарска).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Лист Слобода, септембар 1999
  2. ^ Лист Слобода, септембар 2007
  3. ^ Архива Удружења за неговање музичке уметности Св. Јован Златоусти, 2006
  4. ^ Лист Пиротске новине, мај 2008
  5. ^ Лист Пиротске новине, новембар 2008

Литература[уреди | уреди извор]

  • Давор Лазаревић, Хорско певање у Пироту 1888-2018, Пирот