Храм Нерукотвореног Лика Господњег

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Храм Нерукотвореног Лика Господњег
Основни подаци
Оснивање2002
Место Београд
 Србија

Храм Нерукотвореног Лика Господњег је Српска православна црква која се налази на Вождовцу у селу Зуце и припада београдско-карловачкој архиепископији [1]. Ово је први храм у Србији који је посвеђен Нерукотвореном Лику Господњем.

Изградња храма[уреди]

Мештани села Зуце су се поводом изградње храма обратили загребачко-љубљанском митрополиту Јовану Павловићу,који је у то време мењао Патријарха српског Германа. Митрополит их је подржао и 8.јула 1990. године дао благослов да се изгради храм.

У летописима цркве се налазе податци који сведоче о томе да је на том истом месту некада била школа,црквена звона и да су се мештатина ту скупљали одавнина и вршили литије.

Камен темељац изградње храма освештао је његова Светост Патријарх српски Павле 16.јуна 1991. године уз саслужавање загребачко-љубљанског митрополита Јована Павловића и присуство многих свешетника и ђакона уз мноштво народа. Архитектосно решење храма изградио је Малиша Живковић, а храм се изузетно брзо градио. [Патријарх српски Павле|Патријарх српски Павле]] је уз присуство загребачко-љубљанског митрополита Јована Павловића освештао цркву и парохијски дом 11.августа 2002. године. Градња парохијског дома је започета 1997. године а завршена 2002. године Храм Нерукотвореног Лика Господњег је добио и своју поштанску маркицу [2]

Референце[уреди]

Спољашне везе[уреди]