Центар „Будућност” Дервента

С Википедије, слободне енциклопедије
ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност” Дервента
Типдржавна
Основана1948. године
ЛокацијаКњаза Милоша 9
Дервента
Држава Република Српска
 Босна и Херцеговина
Веб-сајтЗванични веб-сајт

Центар „Будућност”, пуни назив Јавна установа Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност”, је установа социјалне заштите која организује образовање њених штићеника у виду основне и средње школе. Налази се у улици Књаза Милоша 9 у Дерванти.

Историјат[уреди | уреди извор]

Јавна установа Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност” Дервента је основан 1. октобра 1948, до 22. октобра 2012. је дјеловала под називом Завод за слијепе и слабовиде „Будућност” Дервента. У предшколском васпитању и образовању припремни програм у трајању од три мјесеца за дјецу са сметњама у развоју изводи дефектолог одређеног усмјерења према потребама и врсти сметње у развоју. У току тог времена дијете се може укључити у индивидуалне третмане дефектолога, реедукатора психомоторике, психолога и социјалног радника.[1] Основношколско образовање и васпитање слијепих и слабовидих ученика се одвија према Наставним плановима и програмима које доноси Министарство просвјете и културе Републике Српске. Школа је оспособљена са модерном асистивном технологијом као што су Брајева писаћа машина, Брајев ред, Брајев штампач, компјутери с говорним софтвером, рељеф географске карте, лупе, тродимензионални модели и друго.[2] У оквиру средње школе се образују ученици за професије модни кројач за ученике са комбинованим сметњама у трогодишњем трајању и физиотерапеутски техничар за ученике оштећеног вида у четворогодишњем трајању.[3] Центар има дозволу за обављање услуге ресурсног центра предшколским установама и основним школама са подручја јединица локалне самоуправе, Дервента, Брод, Модрича, Вукосавље, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар, Бијељина, Лопаре, Угљевик, Осмаци, Зворник, Шековићи, Власеница, Милићи, Братунац и Сребреница.[4] Такође, пружа услуге дјеци и ученицима са оштећењем вида са подручја цијеле Републике Српске.[4] Кроз индивидуални и групни рад у драмским, рецитаторским и информатичким секцијама који воде стручњаци ученици могу да допуне своје образовање,[5] а учествују и у градским догађајима.[6] Центар пружа и социјалну заштиту која обухвата мјере и активности за стварање услова за самосталан живот и рад лица која се налазе у стању социјалне потребе: становање, исхрану, његу, здравствену заштиту, културно–забавне активности, одговарајуће облике образовања, оспособљавања и радне активности као и радно–терапијско ангажовање или њихово активирање у складу са способностима.[7] Садрже кројачку и столарску радионицу са шест запослених радника од којих су три особе са инвалидитетом.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ milan (2023-11-08). „ПОЗИВ ЗА ПРИПРЕМНИ ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  2. ^ „Osnovna škola”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  3. ^ „Srednja škola”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  4. ^ а б admin (2022-01-01). „Resursni centar”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  5. ^ „Vannastavne aktivnosti”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  6. ^ milan (2023-12-30). „NOVOGODIŠNJOM PRIREDBOM OKONČANO PRVO POLUGODIŠTE U CENTRU "BUDUĆNOST". JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  7. ^ „Socijalna zaštita”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 
  8. ^ „Zaštitne radionice”. JU Buducnost Derventa (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-09. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]