Црква Сабора српских Светитеља у Мосни

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Сабора српских Светитеља
Crkva u Mosni.jpg
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија тимочка
Оснивање19061907.
ПосвећенСабору српских Светитеља
Локација
МестоМосна, општина Мајданпек
Држава Србија

Црква Сабора српских Светитеља у Мосни, насељеном месту на територији општине Мајданпек, припада Епархији тимочкој Српске православне цркве.

Црква посвећена Сабору српских светитеља подигнута је у периоду 19061907. године, а освештана 1909. године. Била је изграђена од тврдог материјала, покривена црепом, скромне унутрашњости. Деловала је у оквиру Доњомиловановачке парохије, која је покривала сва насеља Поречког среза. Новом организацијом 1903. године основана је Црквена општина Мосна са насељима Мосна, Голубиње, Тополница и Мироч, која су дала и допринос у изградњи цркве. Потапањем старе Мосне 1970. године црква је срушена. Ново насеље пресељено је два километра узводно Поречком реком и у њему је изграђена нова црква, истог посвећења. Лоцирана је поре потока Корешин, дуга је 8,4m, широка 6,6m, с торwем који је са крстом висока 16m.

Обнова и реконструкција цркве извршена је 2012. године уз помоћ општине Мајданпек и прилога приватних предузетника и мештана села. Обновљени храм освештао је епископ тимочки Јустин 9. септембра 2012. године током црквене славе.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 265. ISBN 978-86-519-1799-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]