Општина Мајданпек

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Општина Мајданпек
Majdanpek sa partizanskog puta.jpg
Мајданпек са Партизанског пута
Грб Мајданпека
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Борски округ
Становништво
Становништво 18.656
Географске карактеристике
Површина 932 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Општина Мајданпек је општина у источној Србији, у Борском округу, у Тимочкој Крајини. Средиште општине је град Мајданпек. Општина Мајданпек се простире на 932 km², а према попису становништва из 2002. године, на територији општине живи 23.703 особа. Граничи се са општинама Бор, Неготин, Кладово, Голубац, Кучево и Жагубица. На северу се Дунавом граничи са Румунијом.

Култура[уреди]

У погледу културно-историјског наслеђа, територија општине Мајданпек је једна од најбогатијих у данашњој Европи. Овде се налазе археолошки локалитети Власац, где је откривена прва кодирана порука исклесана људском руком, Лепенски Вир, место где је праисторијски човек остварио своје непоновљиве домете у области пластичне уметности и Рудна Глава, најстарији очувани рудник на планети Земљи, који документује драму изласка човека из каменог доба и преласка у доба метала!

Демографија[уреди]

Етнички састав према попису из 2011.[1]
Срби
  
14.670 78,51 %
Власи
  
2.442 13,07 %
Црногорци
  
70 0,37 %
Румуни
  
68 0,36 %
остали
  
1.406 7,53 %

Власи који живе у областима Поречке реке и Горњег Пека припадају Мунћанима, и по језичким одликама чине прелазну зону између Влаха Царана на истоку и Влаха Унгурјана на западу. Према традиционалној економији, сточарству, много су ближи Унгурјанима.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]