Црква Свете Тројице у Кладушници

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Тројице
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија тимочка
Оснивање1838.
ПосвећенСветој Тројици
Локација
МестоКладушница, општина Кладово
Држава Србија

Црква Свете Тројице у Кладушници, насељеном месту на територији општине Кладово, припада Епархији тимочкој Српске православне цркве.

Црква посвећена Светој Тројици, подигнута је 1838. године, од тврдог материјала и у њој се обавља служба за Кладушницу, Давидовац и радничко насеље на Ђердапу. У цркви су чуване најдрагоценије и најважније књиге из кладовске цркве, које су донешене из страха да их Турци, чија је концетрација у Фетисламу била велика, не оштете или униште. У вихору Првог светског рата спасене су само књиге које су свештеници успели да пренесу у Русију и сачувају у повратку. У њој су чуване и књиге из насеља Манастирица и Петрово Село.

Црква се налази у центру села, дужине је 12m, ширине 6,5m, са таваницом висине 8m и кровом на две воде. Звонара је одвојена и налази се у дворишту, као и чесма подигнута прилозима грађана. Реконструкција цркве започета је 2013. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 336. ISBN 978-86-519-1799-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]