Црква Светог Димитрија у Сушици

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Димитрија у Сушици
Црква Светог Димитрија у Сушици.jpg
Опште информације
МестоСушица
ОпштинаПриштина
Држава Србија
Време настанка14. век/1991.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Димитрија у Сушици, насељеном месту на територији града Приштине, на Косову и Метохији, припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве. Црква после дешавања на Косову и Метохији 1999. године, није претрпела озбиљна оштећења, али је често на мети вандала и провалника.[1]

Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Село Сушица се спомиње у Грачаничкој повељи 1314-1316. године, удаљено је два километра од манастира Грачанице. Историја и живот овог села прати се и кроз позније историјске изворе. Међутим, података о подизању старе цркве посвећеној Светом Димитрију у Сушици нема.

Почетком 19. века цркву је порушио Јашар-паша Xинић из Приштине, а од грађе сушичке и других порушених цркава, градио мостове на реци Ситници. Реконструисана је 1991. године на остацима храма из 14. века.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Одлука о утврђивању цркве Св. Димитрија за споменик културе, бр. 1043 (Сл. гласник РС бр. 39 од 5. септембра 1997.) Закон о културним добрима (Сл. гласник РС бр. 71/94).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.