Црквена хералдика

С Википедије, слободне енциклопедије
Католички кардинали своје грбове стављају на њихове титуларне цркве у Риму; грб кардинала Дарија Кастрилона Хојоса - SS. Nome di Maria al Foro Traiano.

Црквена хералдика је хералдичка традиција коју је развио хришћански клер. Првобитно се користила само за обележавање докумената али се црквена хералдика временом развијала и постала средство за распознавање свештенства и епархија. Најбоље је уређена у оквиру Католичке цркве, где већина бискупа, укључујући и папу, имају свој грб. Исти обичај су следили и клер англиканске, лутеранске, источне католичке и православне цркве.

Црквена хералдика се битно разликује од остале хералдике која је у употреби по специфичним симболима око унутрашњег штита који означавају ранг. Најзначајнији од ових симбола је мисионарски шешир, римски галеро. Боја и орнаменти на овом шеширу носе одређено значење. Кардинали су већ од раније познати по свом „црвеном шеширу“ али и други рангови су добили сваки своју боју.

Остали симболи подразумевају крст и митру. Православна традиција преферира употребу плашта у односу на галеро. Мото и одређени облици штита су доста честа појава у црквеној хералдици, док су држачи штита и челенка као елементи грба доста ретки у црквеној хералдици. Папски грбови имају и неке своје специфичности, првенствено симболе папска тијара, кључеви светога Петра и кишобран.

Историја[уреди | уреди извор]

У средњовековној Европи се хералдика доста употребљавала. Грбови властеле налазили су се и на печатима који су се користили и за оверу докумената.

И црква је документа оверавала печатима и стављала их на цркве, који су углавном били овалног облика како би се разликовали од световних печата који су били округлог облика. Тако и када је хералдика у питању, црква је развијала посебан систем за своје потребе и употребу.

Грб[уреди | уреди извор]

Плашт[уреди | уреди извор]

Грб са плаштом једног патријарха.

Плашт је првобитно представљао кратко платно повезано са кацигом, које је падало на рамена, највероватније да би заштитило од Сунца. Хералдички плашт је сличан мантији. Може се наћи и на грбу Великог мајстора Малтешких витезова.

Мото[уреди | уреди извор]

Католички бискупи и Презветеријанска црква стављају мото у своје грбове, док је то код англиканских бискупа доста ретко.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]