Црнокапа грмуша

С Википедије, слободне енциклопедије

Црнокапа грмуша
A grey bird with a black cap and an open bill
одрасли мужјак
одрасла женка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
S. atricapilla
Биномно име
Sylvia atricapilla
Ареал црнокапе грмуше
       Лети у време сезоне гнежђења
       У току целе године
       Зими
(ареали су приближни)

Црнокапа грмуша (лат. Sylvia atricapilla) је једна од најбројнијих гнездарица у Србији. Среће се од низија, шума, шикара, мозаичних предела до насељених места попут башта и паркова. Припада групи птица селица, с тим што мали број јединки успева да презими и у нашим пределима. Популација црнокапе грмуше у Србији је стабилна, и бележи благи пораст бројности.[2]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Распрострањене су у већем делу Европе, осим крајњег севера (на Исланду и Скандинавији), али се током хладних месеци спуштају у пределе јужне Европе.

Опис[уреди | уреди извор]

Дужина тела се креће око 13 цм, а распон крила је у опсегу 20 - 23 цм. Тежина тела је од 14 до 20 г. Боја тела је претежно сива, са нешто тамнијом нијансом на крилима и репу, док је трбух светлије обојен. Боја тела женки се креће више према светло браон нијанси, по чему се разликују од мужјака који су углавном прљаво сиве боје. Поред тога мужјаци се карактеришу црним перјем на врху клаве (отуд назив, црнокапа грмуша), док женке имају капицу риђе боје.

Лет им је кратак, отежан, периодично брз и снажан. Не спадају у претерано друштвене птице, иако се могу наћи по пар јединки на истом месту храњења. Хране се инсектима и бобицама, а спадају у љубитеље бобица зове. Оглашавају се јасним, кратким, јаким звуком, који може бити продужен, убрзан и појачаног тоналитета. Спадају у добре певаче. Гнезде се у краткој трави или жбуњу, у периоду од априла до јула. Обично полажу 4 - 5 јаја и одгаје двоје птића.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2012). Sylvia atricapilla. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ Шћибан, Марко; Рајковић, Драженко; Радишић, Димитрије; Васић, Воислав; Пантовић, Урош. Птице Србије критички списак врста. Покрајински завод за заштиту природе, Друштво за заштиту и проучаванје птица Србије. 
  3. ^ Hume, Rob. Birds of Britan and Europe. Dorling Kinderdley. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]