Портал:Птице

С Википедије, слободне енциклопедије

ПОРТАЛ ПТИЦЕ

Овај портал је везан за птице

Птице су двоножни кичмењаци које карактеришу перје и шупље кости. Поред слепих мишева, оне су једини кичмењаци који лете. Настале су од теропдних диносауруса из периода Јуре. Као прва птица најчешће се наводи род Archaeopteryx. Величина тела савремених птица креће се у распону од неколико центиметара (колибри) до величине великих птица нелетачица (нпр, величина мужјака ноја је до 3 метра). Бројност класе птица се процењује на око 10.000 савремених врста.

Изабран чланак

Белоглави орао
Белоглави орао

Белоглави орао (лат. Haliaeetus leucocephalus) је птица грабљивица из Северне Америке, позната још као национална птица и симбол Сједињених Америчких Држава. Подручје на којима се птица настањује се простире на већи део Канаде и Аљаске, САД и северни део Мексика. Налази се у близини великих вода која су богата храном и високог дрвећа које користи за прављење гнезда. Врста је крајем XX века била на ивици истребљења, али сада има стабилну популацију тако да је уклоњена са листе угрожених врста у Сједињеним Америчким Државама.

Перје одрасле птице је браон боје сем главе и репа који су прекривени белим перјем, док су кљун и ноге светло жути. Реп је средње дуг. Белоглави орао спада у крупне прице. Дужина тела одрасле јединке је 70 - 102 центиметара, распон крила је до 2.44 метара, масе од 2.5 до 7 килограма. Женка је за 25 процената већа од мужјака. Највеће су птице на Аљасци, где крупна женка може да пређе 7,5 кг, и распоном крила од 2,4 метра. Његова исхрана се састоји углавном од рибе. Птица је полно зрела са 4-5 година живота. Животни век птице је у просеку 20 година, али у заробњеништву може да буде и нешто дужи.

Занимљивости

Добри чланци

Изабрана фотографија

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{клица-птице}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:26, 28. јануар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 19:31, 28. јануар 2014. (CET)

Остали портали