Портал:Птице

Из Википедије, слободне енциклопедије
уредиПОРТАЛ ПТИЦЕ
Adelie Penguin.jpg

Овај портал је везан за птице

Птице су двоножни кичмењаци које карактеришу перје и шупље кости. Поред слепих мишева, оне су једини кичмењаци који лете. Настале су од теропдних диносауруса из периода Јуре. Као прва птица најчешће се наводи род Archaeopteryx. Величина тела савремених птица креће се у распону од неколико центиметара (колибри) до величине великих птица нелетачица (нпр, величина мужјака ноја је до 3 метра). Бројност класе птица се процењује на око 10.000 савремених врста.
уредиИзабран чланак
Ноћна чапља

Гак или ноћна чапља (или још квак, квакавац, радован), (лат. Nycticorax nycticorax) је врста птице из породице чапљи, мада се по неким ауторима сврстава у сродну породицу Plataleidae. Други аутори је у оквиру породице чапљи сврставају у потпородицу Ardeinae. У Србији је строго заштићена врста.

Прилично се разликује од осталих чапљи. Ноге су јој краће, а и врат је кратак и дебео. Глава јој је црна са два одстојећа бела пера у време парења, а црни су јој и леђа, крила и кљун. Врат и труп су бели. Величине је до 60 cm.

уредиЗанимљивости
уредиДобри чланци

Cscr-featured.svg Сјајни чланци:
Пингвин - Америчка буљина

Symbol thumbs upzel.svg Добри чланци:
Сова - Подземна кукумавка

уредиИзабрана фотографија
уредиКлице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{клица-птице}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

уредиКатегорије
уредиУређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:26, 28. јануар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 19:31, 28. јануар 2014. (CET)
уредиОстали портали