Портал:Птице

Из Википедије, слободне енциклопедије
уредиПОРТАЛ ПТИЦЕ
Adelie Penguin.jpg

Овај портал је везан за птице

Птице су двоножни кичмењаци које карактеришу перје и шупље кости. Поред слепих мишева, оне су једини кичмењаци који лете. Настале су од теропдних диносауруса из периода Јуре. Као прва птица најчешће се наводи род Archaeopteryx. Величина тела савремених птица креће се у распону од неколико центиметара (колибри) до величине великих птица нелетачица (нпр, величина мужјака ноја је до 3 метра). Бројност класе птица се процењује на око 10.000 савремених врста.
уредиИзабран чланак
Кивији

Кивији (Apterygidae) су породица и истоимени ред (Apterygiformes), мањих птица тркачица. Породица је негде класификована у ред Нојева, иако се у зависности од класификације могу наћи и у изумрлом реду Моавки (Dinomithiformes). Распрострањеност Кивија је ограничена на територију Новог Зеланда (ендемична врста).

Врсте из породице Кивија су величине домаће кокошке, па је киви далеко најмања птица тркачица, која лежи највећа јаја у односу на своју величину. Ред обухвата пет врста које су угрожене, услед историјски негативног утицаја крчења шума. Тренутно су њихова станишта, велике површине шума на Новом Зеланду, добро заштићена у виду резервата и националних паркова, па им данас највећу претњу за њихов опстанак представља предаторство инвазивних врста сисара.

уредиЗанимљивости
уредиДобри чланци

Cscr-featured.svg Сјајни чланци:
Пингвин

Symbol thumbs upzel.svg Добри чланци:
Сова

уредиИзабрана фотографија
уредиКлице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{клица-птице}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

уредиКатегорије
уредиУређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:26, 28. јануар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 19:31, 28. јануар 2014. (CET)
уредиОстали портали
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТЛингвистикаМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија