Портал:Птице

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

ПОРТАЛ ПТИЦЕ

Adelie Penguin.jpg

Овај портал је везан за птице

Птице су двоножни кичмењаци које карактеришу перје и шупље кости. Поред слепих мишева, оне су једини кичмењаци који лете. Настале су од теропдних диносауруса из периода Јуре. Као прва птица најчешће се наводи род Archaeopteryx. Величина тела савремених птица креће се у распону од неколико центиметара (колибри) до величине великих птица нелетачица (нпр, величина мужјака ноја је до 3 метра). Бројност класе птица се процењује на око 10.000 савремених врста.

Изабран чланак

Домаћи врабац

Домаћи врабац (лат. Passer domesticus) је припадник породице врабаца, Passeridae. Насељава већину простора Европе и Азије. Код нас га називају и врапцем покућаром. Данас је то најраспрострањенија птица на планети.

Човек их је намерно или ненамерно увео у подсахарску Африку, у већи део обе Америке, на Нови Зеланд и у Аустралију. У Америци га називају енглеским врапцем како би га разликовали од аутохтоног америчког врапца. У градове Сједињених Држава су европски врапци масовно доношени између 1850. и 1875. године како би смањили број штеточина. Грешка је касно увиђена, а врапци су се већ одомаћили. До 1883. године су их сматрали за штеточину, а њихово увођење као катастрофу.

Домаћи врабац, или врабац покућар, је мала птица дужине од 14 до 16 центиметара. Мужјак има сиву круну, образе и стомак, док су врат и кљун црне боје.

Занимљивости

Добри чланци

Изабрана фотографија

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{клица-птице}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:26, 28. јануар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 19:31, 28. јануар 2014. (CET)

Остали портали