Пређи на садржај

Портал:Птице

С Википедије, слободне енциклопедије


ПОРТАЛ ПТИЦЕ

Овај портал је везан за птице

Птице су двоножни кичмењаци које карактеришу перје и шупље кости. Поред слепих мишева, оне су једини кичмењаци који лете. Настале су од теропдних диносауруса из периода Јуре. Као прва птица најчешће се наводи род Archaeopteryx. Величина тела савремених птица креће се у распону од неколико центиметара (колибри) до величине великих птица нелетачица (нпр, величина мужјака ноја је до 3 метра). Бројност класе птица се процењује на око 10.000 савремених врста.

Изабран чланак

Кивији
Кивији

Кивији (Apterygidae) су породица и истоимени ред (Apterygiformes), мањих птица тркачица. Породица је негде класификована у ред Нојева, иако се у зависности од класификације могу наћи и у изумрлом реду Моавки (Dinomithiformes). Распрострањеност Кивија је ограничена на територију Новог Зеланда (ендемична врста).

Врсте из породице Кивија су величине домаће кокошке, па је киви далеко најмања птица тркачица, која лежи највећа јаја у односу на своју величину. Ред обухвата пет врста које су угрожене, услед историјски негативног утицаја крчења шума. Тренутно су њихова станишта, велике површине шума на Новом Зеланду, добро заштићена у виду резервата и националних паркова, па им данас највећу претњу за њихов опстанак представља предаторство инвазивних врста сисара.

Занимљивости

Добри чланци

Изабрана фотографија

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{клица-птице}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:26, 28. јануар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 19:31, 28. јануар 2014. (CET)

Остали портали