Челси Менинг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Челси Менинг
Chelsea Manning on 18 May 2017.jpg
Челси, тада Бредли, Менинг у униформи
Пуно имеЧелси Е. Менинг
Датум рођења(1987-12-17)17. децембар 1987.(32 год.)
Место рођењаКресент, Оклахома
САД
ШколаTasker-Milward V.C. School, Montgomery College

Челси Елизабет Менинг[1][2] (енгл. Chelsea Elizabeth Manning; Кресент, Оклахома, 17. децембар 1987), рођен као Бредли Едвард Менинг (енгл. Bradley Edward Manning), био је амерички војник. Ухапшен је у Ираку у мају 2010. због сумње да је проследио поверљиве документе Владе САД сајту Викиликс. Током наредних месеци, Менинг је, између осталог, оптужен за достављање информација о националној одбрани неовлашћеним лицима и помагање непријатељу, дела за која је прописана смртна казна, иако су тужиоци саопштили да га неће тражити.[3]

Менинг је у октобру 2009. додељен војној јединици у близини Багдада као обавештајни аналитичар, те му је дат приступ базама података које користе САД за пренос поверљивих информација. Ухапшен је након што је Адријан Лемо, компјутерски хакер, рекао Федералном истражном бироу да му је Менинг у комуникацији преко интернета поверио да је преузимао материјал са ових база података и прослеђивао га Викиликсу. Овај материјал, од којег је већина објављена између априла и новембра 2010, укључује видео-снимке хеликоптерског напада у Багдаду из 2007, снимке бомбардовања села Гранаи у Авганистану, 250.000 америчких тајних дипломатских депеша, и 500.000 војних докумената који су постали познати као „Ирачки и авганистански ратни дневници“. У питању је највећи скуп поверљивих докумената који је икада процурио у јавност.[4]

Менинг је од јула 2010. био затворен у војној бази Квантико у Вирџинији и држана самици уз бројна ограничења, што је довело до протеста у САД и другим земљама. У априлу 2011, 295 академика, међу којима су били многи познати амерички правни стручњаци, потписало је писмо у којем се наводи да услови његовог притвора крше Устав Сједињених Америчких Држава. Нешто касније, пребачен је у затвор у Форт Левенворту, где му је омогућено да контактира са другим затвореницима. Изведен је пред суд у фебруару 2012, али је одбио да се изјасни о кривици.

Реакције на хапшење су биле мешовите. Према Денверу Никсу, материјал који је објавио Викиликс, а нарочито дипломатске депеше, био је катализатор за отпочињање Арапског пролећа у децембру 2010, док је сама Менинг стекао репутацију равну тјанменског непознатог демонстранта 21. века и огорченог издајника. Неки медији, укључујући и Вашингтон пост, фокусирали су се на питања зашто је један веома несрећан војник имао приступ поверљивом материјалу, и због чега нису постојале мере безбедности које би га спречиле да га неовлашћено преузме.

Осуђен је на 35 година затвора 24. августа 2013. пред војним судом.[5] Он се нешто касније обратио јавности са обавештењем о промени пола из мушког у женски, променом имена у Челси и молбом да је сви тако ословљавају.

Референце[уреди]

  1. ^ 'I am Chelsea': Read Manning's full statement
  2. ^ Bradley Manning: I want to live as a woman
  3. ^ Nicks, September 23, 2010.
  4. ^ Leigh и Harding 2011, стр. 194, 211.
  5. ^ Mening osudjen na 35 godina zatvora

Литература[уреди]

Књиге
  • Brooke, Heather. The Revolution Will Be Digitised. William Heinemann, 2011.
  • Domscheit-Berg, Daniel. Inside WikiLeaks. Doubleday, 2011.
  • Fowler, Andrew. The Most Dangerous Man in the World. Skyhorse Publishing, 2011.
  • Leigh, David and Harding, Luke. WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy. Guardian Books, 2011.
  • Nicks, Denver. Private: Bradley Manning, WikiLeaks, and the Biggest Exposure of Official Secrets in American History. Chicago Review Press, 2012.
Чланци

марта 2011; из оригинала 28. марта 2012.

Аудио/видео