Шаблон:Главна страна/Добар чланак

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ово је шаблон-разводник којим се одређује који добар чланак ће бити приказан кога дана. Ови подаци се наводе након уводне линије шаблона, која гласи <noinclude>{{/док}}</noinclude>. Ту линију не треба дирати.

Додавање чланака[уреди извор]

Идеално је да се сваки чланак нађе у засебном реду, а начин дефинисања приказивања једног чланка од-до неког датума изгледа на пример овако:

{{ИЧ|Белорусија|11|19|25}}

притом параметри му имају следеће значење:

  1. ИЧ - име шаблона за приказ чланка
  2. Белорусија - назив изабраног чланка
  3. 11 - месец почетка приказивања (у овом случају новембар)
  4. 19 - почетни дан приказивања
  5. 25 - завршни дан приказивања

Дакле овај шаблон приказује Белорусију као изабрани чланак у периоду 19.11. - 25.11. укључујући оба ова датума. Битно је пазити да се не десе преклапања датума. Више информација се може видети на страници шаблона ИЧ.

Важно: Након што додате чланак за приказивање на главној страни, отидите на страну за разговор о чланку и ажурирајте (или додајте, ако већ није тамо) шаблон {{добар}}. Овај шаблон би требало да приказује све датуме појављивања на насловној страни.

Измена[уреди извор]

Када сте се упознали са начином рада ових шаблона, можете погледати код овог шаблона и по потреби извршити жељене измене.

Уколико желите да измените неки од шаблона који се користе за приказ чланака, то можете урадити у шаблону са именом „Шаблон:ИЧ-<име чланка>“. На пример, за Белорусију то је Шаблон:ИЧ-Белорусија. Категорија са свим овим шаблонима се зове Шаблони за ИЧ.


Архива[уреди извор]

Овде можете наћи архиву чланака који су били приказивани на овом шаблону:


Актуелни чланак[уреди извор]

Чланак који се тренутно приказује је следећи:Грб Квебека

Квебек или Кебек (франц. Québec, изговор [kebɛk]) по површини највећа је од 10 покрајина (провинција) у Канади која се налази на истоку земље, и друга по броју становника после Онтарија. Статус покрајине има од 1867. године. Покрајина се на западу граничи са покрајином Онтарио и Хадсоновим заливом, на северу са Хадсоновим пролазом и Унгавским заливом, на истоку са покрајинама Њуфаундленд и Лабрадор и Њу Брансвик и на југу са САД (савезним државама Мејн, Њу Хемпшир, Вермонт и Њујорк).

Становништво ове канадске покрајине је већином франкофоно, тако да статус примарног званичног језика има француски, иако су загарантована права и енглеској говорној мањини; Квебек је једина канадска покрајина у којој енглески није главни службени језик на покрајинском нивоу, а Квебечани од 2006. имају статус „засебне нације унутар уједињене Канаде”.

Главни град покрајине и други по величини је град Квебек у регији Капитал Насионал, ког називају „старим главним градом” (франц. la vieille capitale) зато што је био и главни град Нове Француске, Доње Канаде, као и саме Канаде. Најважније урбано подручје је подручје Монтреала у ком живи скоро половина становника покрајине.