Константин Бодин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Константин Бодин
Konstantin Bodin.jpg
Константин Бодин
Датум смрти 1099
Династија Војислављевићи
Отац Михаило Војислављевић
Краљ Дукље, крунисан као цар Бугарске
Претходник Михаило Војислављевић
Наследник Вукан

Константин Бодин је био српски краљ од 1081. до 1099. године.

Биографија[уреди]

Константин Бодин је био син првог српског краља Михаила. Као млади принц учествовао је у бунтовним борбама против Византије. Кад је у Македонији 1072. букнуо устанак против грчке власти, помогао га је краљ Михаило, и на молбу устаника послао им је Бодина с помоћним четама. Бодин је потом проглашен у Призрену за цара Бугарске, под именом Петар III. У почетку је као владар имао успеха. Његова војска освојила је Скопље и Ниш, али је била грешка што је раздвојио своје снаге, те се један део војске с војводом Петрилом упутио на југ, док је он пошао на север. Јужна војска била је потучена код Костура, а ни северна, преполовљена по снази, није могла да се одржи. Код Пауна на Косову Бодин је био поражен, заробљен и одведен, најпре у Цариград, а после у Антиохију. Отуда се спасао помоћу млетачких морнара унајмљених од стране краља Радослава, Михаиловог брата и наследника на владарском престолу Србије (док се у другим изворима спомиње да их је унајмио сам Михаило). После 1081. дошао је на краљевски престо, иза очеве смрти. Дуже времена искоришћавао је борбе између Византије и Нормана, који су из Италије почели своја војевања на Балкану. Иако обавезан Византији, Бодин је у борбама или остајао неутралан, или је ратовао за свој рачун, освајајући Рашку, Босну и Хум.

После пораза Нормана (1085) Византинци су се почели светити за такво држање и Србима. Везе између Бодина и Нормана нису могле остати непознате. Његова жена Јаквинта, била је кћи Архириза, вође норманске странке у Барију. Рашки жупан Вукан, Бодинов вазал, истицао се у време од 1086. до 1096. као активан противник Византије и често је, вероватно у споразуму с Бодином, продирао према Косову и Метохији. Сам Бодин у новим борбама није имао старе среће, и све се мање истицао, заузет борбама у породици. Његови многобројни сродници били су незадовољни краљицом Јаквинтом, која је превише гледала сопствене интересе. Због тих породичних криза Бодин је дошао у сукоб и са Дубровником, који је давао уточишта прогоњеним сродницима. Године 1096/97. пролазили су кроз Бодинову државу француски крсташи под вођством грофа Ремона Тулуског. Бодин их је лепо примио у својој престоници Скадру.

Година Бодинове смрти дуго времена није могла да се утврди. Помињале су се године попут 1101—1102. или 1107—1108. Најновија истраживања показала су да је највероватније да умро у периоду фебруар-март 1099. године.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]