Константин Бодин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Константин Бодин

Константин Бодин
Константин Бодин

Датум смрти 1099
Титула Краљ Дукље, крунисан као цар Бугарске
Претходник/ци Михаило Војислављевић
Наследник/ци Вукан
Порекло и породица
Династија Војислављевићи
Отац Михаило Војислављевић

Константин Бодин је био српски краљ од 1081. до 1099. године.

Биографија[уреди]

Константин Бодин је био син првог српског краља Михаила. Као млади принц учествовао је у бунтовним борбама против Византије. Кад је у Македонији 1073. букнуо устанак против грчке власти, помогао га је краљ Михаило, и на молбу устаника послао им је Бодина с помоћним четама. Бодин је потом проглашен у Призрену за цара Бугарске, под именом Петар III. У почетку је као владар имао успеха. Његова војска освојила је Скопље и Ниш, али је била грешка што је раздвојио своје снаге, те се један део војске с војводом Петрилом упутио на југ, док је он пошао на север. Јужна војска била је потучена код Костура, а ни северна, преполовљена по снази, није могла да се одржи. Код Пауна на Косову Бодин је био поражен, заробљен и одведен, најпре у Цариград, а после у Антиохију. Отуда се спасао помоћу млетачких морнара унајмљених од стране краља Радослава, Михаиловог брата и наследника на владарском престолу Србије (док се у другим изворима спомиње да их је унајмио сам Михаило). После 1081. дошао је на краљевски престо, иза очеве смрти. Дуже времена искоришћавао је борбе између Византије и Нормана, који су из Италије почели своја војевања на Балкану. Иако обавезан Византији, Бодин је у борбама или остајао неутралан, или је ратовао за свој рачун, освајајући Рашку, Босну и Хум.

После пораза Нормана (1085) Византинци су се почели светити за такво држање и Србима. Везе између Бодина и Нормана нису могле остати непознате. Његова жена Јаквинта, била је кћи Архириза, вође норманске странке у Барију. Рашки жупан Вукан, Бодинов вазал, истицао се у време од 1086. до 1096. као активан противник Византије и често је, вероватно у споразуму с Бодином, продирао према Косову и Метохији. Сам Бодин у новим борбама није имао старе среће, и све се мање истицао, заузет борбама у породици. Његови многобројни сродници били су незадовољни краљицом Јаквинтом, која је превише гледала сопствене интересе. Због тих породичних криза Бодин је дошао у сукоб и са Дубровником, који је давао уточишта прогоњеним сродницима. Године 1096/97. пролазили су кроз Бодинову државу француски крсташи под вођством грофа Ремона Тулуског. Бодин их је лепо примио у својој престоници Скадру.

Година Бодинове смрти дуго времена није могла да се утврди. Помињале су се године попут 1101—1102. или 1107—1108. Најновија истраживања показала су да је највероватније да умро у периоду фебруар-март 1099. године.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]