Naruto

С Википедије, слободне енциклопедије
Naruto
NarutoCoverTankobon1.jpg
Srpsko izdanje prvog toma mange Naruto
NARUTO - ナルト -
Жанрakcija, avantura, fantazija, komedija, drama, romansa
Manga
AutorMasaši Kišimoto
IzdavačЈапан Shueisha
Србија Darkwood
Engleski izdavačКанада Сједињене Америчке Државе Viz Media
Ciljna grupaShōnen
ČasopisЈапан Akamaru Jump
Engleski časopisКанада Сједињене Америчке Државе Shonen Jump
Prvo izlaženje21. septembar 1999.10. novembar 2014.
Tomovi72 (Spisak tomova)
TV anime
Naruto
Režiser Hajato Date
Studio Studio Pierrot
Nosilac licence Јапан Aniplex
Канада Сједињене Америчке Државе Viz Media
Mreža Јапан Animax, TV Tokyo

Француска Game One
Италија Italia 1
Филипини ABS-CBN, Hero TV

Србија Ultra
Premijerno prikazivanje 3. oktobar 2002.8. februara 2007.
Epizode 220 (Spisak epizoda)
Portal-puzzle.svg Портал Anime and Manga

Naruto je manga i anime serija kreirana od strane japanskog manga umetnika Masašija Kišimota. Glavni lik je Naruto Uzumaki, bučan, hiperaktivan adolescentan nindža koji konstantno želi postati snažan i poštovan Hokage, vođa Sela Skrivenog u Lišću.prvi je put izdao izdavač Shueisha 1999. godine u 43. izdanju japanskog Shonen Jump časopisa. „Viz Media“ izdala je prevedenu verziju u američkom Shonen Jump-u i grubo prevela trećinu serije. Naruto je postao Viz Medijina najprodavanija manga serija.

Naruto anime serije, proizvedene od studija Pierrot i Aniplex, prvo su prikazane u Japanu na satelitskoj TV Tokyo mreži i na anime satelitskoj televizijskoj mreži Animaxa 3. oktobra 2002. godine sa neprestanim emitovanjem sve do danas. Prvi deo je trajao čitavih devet sezona, dok je drugi deo svoju prvu sezonu počeo 15. februara 2007. godine.

U Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji prvih 6 sezona anime serije je emitovano od 2008. do 2013. godine na TV Ultra. Prevedeno je samo šest sezona. Filer (7., 8. i 9. sezona) nije preveden iz nepoznatih razloga. Sinhronizaciju na srpski jezik je radio studio Laudvorks. Naruto se takođe emituje od 22. decembra 2020. na Dexy TV.

Popularnost

Mnogi danas ovaj anime porede sa čuvenom Zmajevom Kuglom, japanskog manga umetnika Akire Torijame. Takođe Naruto ima mnogo fanova po celom svetu što se najbolje vidi i po broju sajtova koji su posvećeni ovom serijalu. Jedan od najpopularnijih engleskih sajtova posvećeni Narutu „Naruto Chuushin“ kreiran je ubrzo posle pojavljivanja ove mange u Evropi, 23. avgusta 2003. godine.

Anime je postigao veliku popularnost i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, gde je srpska sinhronizacija emitovana. Pored DVD-ova, kompanija Luksor izdala je i brojne časopise i albume sa sličicama.

Manga i anime detalji

Čak iako je izašao neko vreme nakon mange, anime Naruto se je ubrzo približio trenutnoj priči iz mange, budući da jedna anime epizoda pokriva jedan ili dva manga poglavlja. Da bi se sprečilo njihovo poklapanje jedno s drugim, anime prizvođači teže da organizuju sadržaje iz manga poglavlja u duge odlomke s‘ ne tako puno događaja, praćene kratkim pričama, a katkad bi se između dodao koji filer. U vreme kada je Saskevo spašavanje, deo priče koji se je završio kod epizode 135, serija je bila vrlo blizu priči iz mange. Završetkom toga dela priče, anime se odmah prebacio na filere tj. dodavali su epizode koje se nise pojavljivale u mangi. Većina filera su priče same za sebe, a neke od njih se protežu i na nekoliko epizoda. Anime generalno ostaje odan mangi, obično mijenjajući samo manje detalje (uzroke smrti, gubitke delova tela i ostale povrede te rana koje su morale da budu cenzurisane u animeu zbog mlađih gladalaca) ili povećavanje i širenje delova koji su bili zaostavljeni u mangi.

Nakon što se anime vratio u deo prilagođen mangi, biva preimenovan u Naruto Šipuden (疾風伝, Naruto Shippūden, prim. prev. Naruto Hronike Uragana). Nove epizode su počele sa prikazivanjem 15. februara 2007. godine.

Nove epizode, animirane od studija Pierrot, dnevno izlaze na TV Tokyu u Japanu od 5. avgusta 2006. godine.

U okviru I dela Naruta, izdata su tri filma:

Pored ova tri, izdata su još i sedam filmova u okviru II dela:

Za treći deo serije najavljen je film

Priča

I Deo

12 godina pre dešavanja radnje u serijalu, Demonska lisica sa devet repova (kasnije nazvana Kjubi) napada selo Konohagakure (Konoha). To je bio veoma moćan demon koji je izazivao cunamije i ubijao mnogo nindži koje su pokušavale da zaštite svoje selo. Izazivao haos među seljanima, sve dok ga vođa Konohe, Četvrti Hokage, nije zapečatio u tek rođenog dečaka, žrtvojući svoj život. To dete je bio upravo glavni junak serije, Naruto Uzumaki. Svi u selu su slavili Četvrtog Hokagea kao heroja njihovog sela zbog pečaćenja Devetorepe Demonske Lisice. Međutim, Četvrti Hokage je najviše želeo da Naruta poštuju kao heroja koji je zaštitio selo od ove zveri, pa je zato zabranio da se prema njemu ponašaju ružno zbog zveri koju on nosi u sebi. Međutim, Hokageovo naređenje biva odbijeno, pa je Naruto u većem delu svog detinjstva bio maltretiran od strane dece sa Akademije.

Treći Hokage govori stanovnicima Konohe da Naruta treba da smatraju jednakim sebi i da ga tretiraju kao svako drugo, obično dete. Ali ni to nije pomoglo da Naruto bude prihvaćen. Naruto odrasta bez roditelja i prijatelja. Da bi privukao pažnju ljudi on je pravio razne šale i gluposti. Uskoro Naruto diplomira na Nindža Akademiji koristeći tehniku Tehnika Klona Senke (jap. Tajū Kage Bunshin no Jutsu, eng. Multiple Shadow Clone Technique) kako bi spasao svog učitelja Iruku od odbeglog nindže Mizukija. To spašavanje Narutu otvara pogled na svet. Iako u sebi ima Kjubija, Naruto shvata da ipak postoji osoba koja brine o njemu, a to je njegov učitelj Iruka. Kada je konačno diplomirao na Nindža Akademiji, Naruto upoznaje puno prijatelja i on sebi određuje jedan cilj u životu: Da postane najbolji nindža koji će biti poštovan i voljen u svome selu.

Ovaj anime se može predstaviti kao mešavina drame i komedije sa puno akcije. Serijal se zasniva na Narutu i njegovim prijateljima, govori o njihovom odrastanju, sukobljavanju, zajedničkoj borbi za život i, naravno, prvim ljubavima. Prvi prijatelji Naruta su Učiha Sasuke i Haruno Sakura, dvoje tinejdžera koji su uvršteni sa Narutom u tim od tri člana pod vođstvom iskusnog učitelja Hatake Kakašija. Naruto je u toku Čunin ispita stekao još mnogo prijatelja, koji će mu pomoći da ostvari svoj san.

Naravno, kako to uvek biva, sukobljavaju se dobro i zlo. Nekoliko negativaca dolaze do izražaja, kao što su to Zabuza Momoči i Haku. Kasnije se, tokom Čunin Ispita, pojavljuje i jedan od glavnih negativaca u I delu: Oročimaru. Naruto otkriva da je on S-rank nestali nindža i da je vrhu liste traćenih u Konohi. Kasnije se pojavljuje misteriozna organizacija Akacuki kojoj je glavni cilj da uhvate Naruta i Devetorepu Demonsku Lisicu koja se nalazi u njemu.

Najvažniji trenutak u seriji je Saskeov odlazak iz Konohe. Stalno razmišljanje o svom bratu i Narutovo brzo napredovanje uticali su na njega da ode da trenira kod Oročimarua kako bi postao još jači. Saskea su na putu čuvali Oročimaruovi pomoćnici Zvučna Četvorka koji su bili veoma jaki i predstavljali su veliki problem za Naruta i njegove prijatelje koji su imali zadatak da vrate Saskea nazad u Konohu. Genin tim je morao da se razdvoji kada bi se borili sa nekim ninžom. Tako bi neko ostao da se bori jedan na jedan a ostali bi nastavili poteru. Ceo tim Genina bi verovatno poginuo da im u pomoć nisu došli Gara, Temari i Kankuro. Naruto je bio jedini koji je uspeo da stigne do Saskea, ali je on odbio da se vrati u Konohu, pa je Naruto bio primoran da se bori sa svojim prijateljem u veoma dinamičnoj borbi. U toj borbi Naruto gubi, jer je Saske bio mnogo jači od njega.

Naruto se vraća u Konohu sa misijom koju nije izvršio, ali on obećava Sakuri da će jednog dana vratiti Saskea i da će sve biti kao nekad.

Naruto i Sakura dobijaju nove učitelje. Naruta trenira Džiraja, a Sakuru trenira Cunade. Džiraja i Cunade takođe imaju titulu Legendarnih Sanina, kao i Oročimaru. Njih troje su kao tinejdžeri trenirali zajedno, a njihov učitelj je bio Treći Hokage. Posle tri meseca od borbe Naruta i Saskea (ta tri meseca predstavljaju nekoliko epizoda, fileri), Džiraja odvodi Naruta daleko od civilizacije kako bi ga trenirao.

II Deo (Naruto Šipuden)

Po drugom delu mange Naruta, napravljen je i anime, Naruto Šipuden, koji prati Naruta kao petnaestogodišnjaka, gde se on posle dve i po godine treniranja sa Džirajom, vraća u Konohu, spreman za obračun sa grupom Akacuki. Na početku ima zadatak da spasi vođu Sunagakurea, Kazekagea, i svog prijatelja Gaaru. Obračunava se sa članovima grupe Akacuki po imenu Deidara i Sasori. Nakon uspešnog završetka misije njegov tim Tim Kakaši dobija nove članove. Umesto Kakašija koji je povređen dolazi ANBU operativac Yamato, a umesto Saskea dolazi takođe ANBU operativac Saj. Novi tim Kakaši dobija misiju da vrati Saskea u selo Konoha. Tada se prvi put posle 2 i po godina sretne sa Saskeom. Nakon te misije doazi 1. poglavlje ne izdato u mangi. Nakon toga ponovo se obračunava sa grupom Akacuki sada sa Hidanom i Kakuzuom. Naruto tada uči jednu od najjačih tehnika : Fuuton : Rasen-Shuriken (Fuuton : Rasen-Šuriken). Nakon tog poglavlja, Naruto se obracunava sa Akacukijem u nadi da ce njegovo selo zarobiti Sanbija (Čudoviša kornjača sa 3 repa). Ali Akacuki dobija i Sanbija. Nakon tog poglavlja Saske uništava Oročimarua i osnuje svoj Tim od 4 člana : Njega, Suigecua, Karin i Jugoa. Tim se zove Hebi. Njihov glavni cilj je eliminisanje Saskeovog brata Itačija Učihe. Saske nalazi svog brata i uništava ga, ali tada se umeša Tobi koji se otkriva kao Madara Učiha. Nagovara Saskea da uđe u grupu Akacuki. On pristaje. Tada njegov tim dobija ime Taka. Prvi zadatak bio im je da zarobe Džinčurikija Hačibija (bika-hobotnicu sa 8 repova) Kiler Bija. Nakon teške bitke Saskeov tim pobeđuje, ali ispostavilo se da je to lažnjak. Nakon toga, Taka ne želi da ima posla sa Akacukijem. Posle sledi poglavlje o Đžinčurikijem Rokubija (crva sa 6 repa), mladića po imenu Utakata. Sve deluje kao da na kraju poglavlje ima srećan kraj ali na kraju 6 Peina zarobe i ovog Džinčurikija, tako da su sada ostala samo 2 aktivna Džinčurikija: Naruto i Kiler Bi.Za vrema Četvrtog nindža rata mnoge nindže su ubijene kao što su Nedži Hjuga,Šikaku Nara,Inoiči Jananaka,Ao,Mabui,Obito Učiha(a.k.a Tobi;Madara Učiha),Madara Učiha...Ubrzo potom se razotkriva istina da je crni Zetsu zavaravao Madaru u nadi da će vratiti svoju majku Kaguju iz mrtvih, što je na kraju i učinio. Naruto i Saske su uz moć koju im je podario Hagoromo Ōtsutsuki, Kagujin sin, zajedno uspeli da je pobede. Nakon toga Saske se suprotstavlja Narutu u nadi da zavlada celim selom, ali Naruto na kraju ipak pobeđuje. Posle rata Kakaši Hatake postaje Hokage, a kasnije ga zamenjuje Naruto, koji je na kraju oženio Hinatu.

III Deo (Naruto hronike:Sedmi Hokage i skarletno proleće)

U trećem delu serija će pratiti avanture Boruta(Narutovog i Hinatinog sina) i njegovih prijatelja. Serija počinje slično kao i prva diplomiranje na akademiji za nindže. Za to vreme Saske se na nepoznatom mestu borio sa misterioznim dečakom sa šaringanom (Šin Učiha) koji nestaje i sastaje sa članom Akackija (Šin Učiha) i razgovaraju o smrti Itačija Učihe. Saske šalje svog sokola u Konohu sa informacijama dečaku. Naruto brzo reaguje i sprema se za odlazak Oročimaruovo sklonište. Za svo to vreme Sarada (Saskeova ćerka) traži informacije ko je njena majka. Čočo (Čodžijeva ćerka) i Sarada kreću na putovanje da bi našli Saskea. Šin napada Saradu i Čočo ali ih Naruto spašava u poslednjem trenutku. Naruto ih spašava kosteći Mod mudraca šest puteva. Misteriozna kreatura aktivira Mangekjo šaringan i koristi prostorno-vremensku tehniku i beži sa Šinom. Sarada se kasnije odvaja od grupe i ide u potragu za svojim ocem.

Reference

Spoljašnje veze