Vodene device

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Calopterygoidea)

Vodene device
Vremenski raspon: 271–0 Ma
Mužjak Calopteryx virgo
Ženka Ischnura heterosticta
Naučna klasifikacija e
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Odonata
Podred: Zygoptera
Selys, 1854[1]
Familije

Vodene device[2] ili device[3] (Zygoptera) je podred insekata iz reda Odonata. Oni su slični vilinim konjicima, koji čine drugi odonatanski podred, Anisoptera, ali su manji, imaju tanja tela, a većina vrsta preklapa krila duž tela kada su u mirovanju. Ova drevna grupa insekata postoji barem od donjeg perma, i nalaze se na svim kontinentima osim Antarktika.

Sve vodene device su predatorske; nimfe i odrasli jedu druge insekte. Nimfe su akvatične, pri čemu različite vrste žive u različitim slatkovodnim staništima, uključujući kisele močvare, jezerca, jezera i reke. Nimfe se mitare više puta, i tokom poslednjeg mitarenja izlaze iz vode da bi prošle kroz metamorfozu. Koža se razdvaja po leđima, oni se pojavljuju, razapinju krila i uvećavaju trbuh, čime stiču svoj odrasli oblik. Njihovo prisustvo na vodenoj površini ukazuje da je relativno nezagađena, mada ih njihova zavisnost od slatke vode čini osetljivim na poremećaje njihovih močvarnih staništa.

Vrste[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Selys-Longchamps, E. (1854). Monographie des caloptérygines (на језику: French). Brussels and Leipzig: C. Muquardt. стр. 1–291 [2]. doi:10.5962/bhl.title.60461. hdl:2027/hvd.32044107312183. 
  2. ^ „Одржан 14. Међународни сајам EcoFair”. Завод за заштиту природе Србије. [мртва веза]
  3. ^ „Odonata”. БиоРас. Архивирано из оригинала 07. 08. 2020. г. Приступљено 25. 08. 2019. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]