Chytridiales

С Википедије, слободне енциклопедије

Chytridiales
Chytriomyces hyalinus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Chytridiales

Cohn[1]
Типска врста
Chytridium sp.
A. Braun, 1851

Chytridiales је ред гљива, најпримитивнији у класи Chytridiomycetes. У овај ред спада око 80 родова[2]. Вегетативно тело ових гљива је микроскопских димензија и видљиво је уз помоћ микроскопа. Простији представници су у облику голе, протоплазматичне масе. Код представника на вишем нивоу организације тело је грађено од овалних или цилиндричних ћелија које имају јасно диференциран ћелијски зид. Од ових ћелија у подлогу продиру ризоиди или ризомицелија.

Представници из овога реда се бесполно размножавају зооспорама, које настају у зооспорангијама. Зооспоре из зооспорангије излазе путем пукотине или поклопчића на њеном врху.

Простији представници овога реда су холокарпни, док су сложени представници ектокарпни. У овом реду постоје сапробни организми и паразити. Сапробни организми живе у води и на влажном земљишту, док паразити могу живети на разним биљкама и животињама.

Значај[уреди | уреди извор]

За човека су посебно значајне врсте које су паразити виших биљака, које људи користе у исхрани. Један од најзначајнијих паразита из овога реда је врста Olpidium brassicae, која изазива обољење корена и кореновог врата младих биљака купуса познато под називом „црна нога“. Такође је позната и врста Olpidium viciae која паразитира на грашку.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ранковић Б. 2003. Систематика гљива. Крагујевац.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cohn, F. (1879). „Ueber ein Thallophytensystem”. Jahresbericht der Schlesischen Geselschaft für vaterländische Cultur, Breslau. 57: 279. 
  2. ^ „Чланак на www.botany.uga.edu”. Архивирано из оригинала 14. 05. 2008. г. Приступљено 13. 06. 2008.