Пређи на садржај

European Western Balkans

С Википедије, слободне енциклопедије
European Western Balkans
Снимак екрана
Веб-адресаeuropeanwesternbalkans.rs
Тип
веб-сајт
Доступан наенглески и српски
ВласникЦентар савремене политике
Творац
УредникНикола Буразер
Покренут21. мај 2014.; пре 10 година (2014-05-21)

European Western Balkans (транскр. Јуропијан вестерн болканс), понекад скраћено EWB (транскр. ЕВБ), српски је веб-сајт. У власништву је Центра савремене политике из Београда. Усредсређује се на питања интеграције земаља западног Балкана у Европску унију (ЕУ) и извештава о политици проширења Европске уније према овим државама (Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина и Република Косово[а]).

Портал је 2016. године, заједно са матичном организацијом и Фондацијом Конрад Аденауер, објавио водич на српском језику „Европски парламент и Србија” са циљем да се српским народним посланицима помогне да разумеју како функционише Европски парламент. Промоција водича одржана је у Народној скупштини Србије, а говорили су Дејвид Макалистер и Маја Гојковић.[1][2]

Циљ портала је да побољша разумевање, подигне свест и унапреди дијалог о разним питањима која се тичу демократизације балканских земаља и њихове намере да се прикључе Еввропској Унији. Портал има три сврхе:

  • Пружање информација и тема која се тичу ЕУ читаоцима са Балкана.
  • Пружање свеукупног и компаративног приступа интеграције у ЕУ и сродним темама региона, чиме се омогућава међудржаавну компарацију и посматрање односа ЕУ и балканских држава у целини.
  • Пружање читаоцима са Запада информације о Западном Балкану.[3]

EWB у своме раду има више новинарски приступ него академски, пружајући информације и објављивајући анализе разних експерта, аналитичара, писца, историчара, као и државника и политичких фигура из ЕУ и З. Балкана.[4]

Портал је настао маја 2014. године заједничким напорима младих академика западног Балкана са европским академским искуством. Портал поседује и води Центар савремене политике у Београду, а уредници и новинари портала потичу из свих земаља западног Балкана и ЕУ.[3]

Напомене

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Републике Србије и Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244. Према Резолуцији, цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Уједињених нација (УНМИК). Влада са седиштем у Приштини има дефакто власт над већином територије, док поједине структуре Србије функционишу на северу и у српским енклавама.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Vodič o Evropskom parlamentu za srpske parlamentarce”. N1 Srbija (на језику: српски). Архивирано из оригинала 05. 09. 2018. г. Приступљено 2018-09-05. 
  2. ^ „EVROPSKI PARLAMENT I SRBIJA: Vodič za stabilnu vožnju na putu ka EU predstavljen u Beogradu”. kurir.rs (на језику: српски). Приступљено 2018-09-05. 
  3. ^ а б „About European Western Balkans”. European Western Balkans. Приступљено 22. 06. 2016. 
  4. ^ „Portfolio”. European Western Balkans. Архивирано из оригинала 16. 08. 2016. г. Приступљено 22. 06. 2016. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]