Хенералифе

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Generalife)
Хенералифе
Generalife
Светска баштина Унеска
Званично имеАлхамбра, Хенералифе и Албајзин, Гранада
МестоГранада, Шпанија Уреди на Википодацима
Координате37°10′37″ С, 3°35′7″ З
КритеријумКултурна: i, iii, iv
Референца314
Упис1984. (8. седница)
Додатни упис1994.
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/314

Хенералифе (шп.: El Generalife, арапски: Џанат ел Ариф, што значи „Башта архитекте“) је био летњи дворац маварских султана Ал-Андалуза из династије Насрида. Дворац и баште су изграђени током владавине султана Мухамеда III (1302—1309), а убрзо и поново украшавана током владавине Абу I - Валид Исмаила (1313—1324).

Комплекс се састоји од Дворца водене баште (шп. Patio de la Acequia) и Баште Султане (шп. Jardín de la Sultana). У Дворцу водене баште се налази дугачак базен који је окружен цвећњацима, фонтанама, колонадама и павиљонима, а Башта Султане је најочуванији пример средњовековне баште Ал-Андалуског стила. Хенералифе је првобитно био повезан са Алхамбром покривеном стазом која је пролазила преко кланца који их данас раздваја. Хенералифе је једна од најстаријих очуваних маварских башта.

Башта је обнављана у периоду од 1931. до 1951. године. Стазе су поплочане мозаиком облутака у традиционалном гранадском стилу. Бели облутци су са реке Даро, а црни са реке Хенил.

Као један од најзначајнијих шпанских средњовековних културних споменика Хенералифе је 1984. године увршћена на УНЕСКО-ву листу светске баштине у склопу заштићене целине Алхамбра, Хенералифе и Албајзин, Гранада.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (20. август 2010) Званична страна одбора за заштиту и конзервацију Алхамбре и Хенералифеа
  • [2] Информације о Алхамбри, Хенералифеу и Гранади
  • [3] Информације за туристе о Алхамбри и Хенереалифеу
  • [4] Званични туристички сајт округа Гранада
  • [5] Сателитски снимак Хенералифеа на Google Maps