Пређи на садржај

ITAcademy

С Википедије, слободне енциклопедије
ITAcademy
Школа за профитабилну IT каријеру
Типприватни
МотоШкола за профитабилну IT каријеру
ЛокацијаЦара Душана 34, Београд;
Данила Киша 5, Нови Сад;
Змаја од Босне 16, Сарајево;
Јована Дучића 14, Бања Лука;
Академије 39-41, Букурешт;
Иллинска 8, Кијев;
Богдана Хмељницког 176, Лавов;
Булевар Ероилор де ла Тиса 20/А, Темишвар;
Булевар Şтефан цел Маре şи Сфâнт 73/1, Кишињев;
Држава Србија; Босна и Херцеговина; Украјина; Румунија; Молдавија;
Координате44° 50′ 56″ С; 20° 24′ 16″ И / 44.848831° С; 20.404343° И / 44.848831; 20.404343
Веб-сајтЗванични сајт

IT академија (ITAcademy) у Београду је међународна образовна институција која се бави школовањем IT стручњака и налази се у улици Цара Душана 34 у Земуну. Ради по званичном овлашћењу Кембриџ одељења за међународне испите и три водеће IT компаније: Мајкрософт, Адоби и Епл.

IT академија је организациони део компаније ЛИНК групе (LINKgroup) која се на интернационалном нивоу бави професионалном едукацијом и сертификацијом у различитим областима кроз велику мрежу образовних институција, од средњошколских до високошколских.

Ова школа је у досадашњем постојању остварила велики број сарадња са релевантним установама[1] и личностима[2][3] у циљу унапређења предавања, размене информација и нових сазнања. Такође су учествовали у великом броју IT догађаја[4] у циљу ширења свести о информационим технологијама.

IT Академија је од 2017. године, у сарадњи са Фондацијом Њ.К.В. престолонаследника Александра Карађорђевића[5][6], започела редовну акцију поклањања бесплатних једногодишњих школовања ђацима генерације из Србије и Републике Српске[7][8]. Захваљујући овој сарадњи сваке године ће 25 матураната[9], по избору стручне комисије, имати прилику да бесплатно похађа неки од смерова на IT Академији.

О школи[уреди | уреди извор]

Већина програма на ITAcademy траје 12 месеци током којих се полазници едукују у изабраној IT области по интензивном систему са акцентом на практичну примену наученог у што ранијој фази школовања. Примењује се метода наставе под називом Архитектура сазнања[10] која се заснива на примени свих расположивих савремених медија у преносу знања. У том циљу полазницима су на располагању најсавременија Distance Learning платформа, online сервис, ITAcademy Андроид апликација, EduWall, доступност професора на online консултацијама 24 часа дневно и други сервиси.

Централни простор ITAcademy налази се у Земуну, док се остала седишта налазе у Новом Саду, Бања Луци, Сарајеву, Темишвару, Букурешту, Кијеву, Лавову и Кишињеву.

Све сале у којима се одржавају предавања имају пројекторе и комплетну мултимедијалну опрему. Поред тога, одређене сале опремљене су и интерактивним таблама које омогућавају да полазници активно учествују у предавањима.

Стицање праксе и интерперсоналних вештина олакшано је захваљујући Personal Development програму који омогућава усвајање трансверзалних вештина, вештина комуникације, тимског рада, аналитичности и самопоуздања. Сервиси као што су DesignStudio и ProgrammingFactory намењени су полазницима који већ током школовања преузимају конкретне пројекте за реалне клијенте. Са академијом је повезан и Центар за развој каријере који за полазнике организује семинаре[11] на којима гостују стручњаци из релевантних области, обезбеђује праксе и прослеђује огласе за посао у партнерским компанијама.

У организацији процеса предавања учествује више десетина наставника и сарадника[12].

Програми на ITAcademy[уреди | уреди извор]

Школовање на ITAcademy изводи се на 30 смерова, који су подељени у 6 одсека: Programming, Administration, Design & Multimedia, IT Business, 3D Design & CAD и Mobile Development.

У зависности од изабраног смера, стиче се могућност полагања за дипломе и сертификате одговарајућих светских компанија, а сваки полазник стиче и сертификат ITAcademy.

  • На одсеку Programming могуће је изабрати један од следећих смерова:Python Development,PHP Web Development, Java Development, Software Development, Microsoft Web Development, Microsoft Windows Development, Microsoft Development и Software Engineering.
  • Одсек Design & Multimedia пружа могућност избора једног од смерова: Print & Graphic Design Program, Web Design Program, Video & Sound Production Program и New Media Design Program.
  • Полазници заинтересовани за одсек Administration бирају између смерова: Microsoft Administration, Network Administration и Linux Administration.
  • Одсек IT Business подељен је у 9 смерова и то: IT Management Program, Е-Business & Internet Marketing Program, Е-commerce & Entrepreneurship, Online Sales & Е-business Development, Content & SEO, Online PR & Community Manager, Digital Media Manager, Digital Marketing Planner и Web Project Manager & Data Analyst.
  • На одсеку 3D design & CAD полазници бирају један од четири смера: Computer Aided Design Program, Architectural Design Program, Interior Design Program и Product Design Program.
  • Школовање на одсеку Mobile Development Department се изводи на три програма: Windows Phone Application Development, Android Development Program и iOS Development Program.

Начини школовања[уреди | уреди извор]

ITAcademy обезбеђује похађање наставе на два начина – традиционално, учењем у учионици или преко интернета, учењем на даљину[13][14]. Online преноси предавања омогућени су и за традиционалне полазнике, што додатно омогућује да похађање наставе на Академији буде усклађено са другим приватним и пословним обавезама.

За учење преко интернета развијена је посебна е-learning технологија. Полазници који се школују online у могућности су да слушају сва предавања као и традиционални полазници, да читају све материјале, решавају тестове и задатке, раде са професорима и заказују консултације.

Са друге стране, полазници који наставу похађају традиционално, имају на располагању технички врло добро опремљене учионице и приступ лиценцним софтверима.

Свако место у учионицама има резервисан лаптоп. На предавањима се користе пројектори, интерактивне табле и модерни алати за вођење наставе.

Полазници[уреди | уреди извор]

По завршетку школовања, полазници академије поред знања из главних IT области стичу и престижне међународне сертификате које додељују Cambridge University, Microsoft, Google, Zend Technologies, Adobe, CompTIA, Oracle, Cisco, Autodesk, MikroTik, Linux Professional Institute и др.

Полазници се активно укључују у рад IT Академије и добијају неопходну праксу кроз сервис школе LINK Apprentice Program[15]. Неки од радова полазника, као што је на пример интерактивни сајт "Путевима Тесле кроз Србију", су били запажени и на националном нивоу[16][17][18].

Партнерства и сертификати[уреди | уреди извор]

Полазници ITAcademy добијају званичну и признату диплому о одслушаном и завршеном програму, као и могућност да полажу за најпрестижније сертификате у изабраним областима.

У зависности од смера, по полагању полазници добијају и индустријска стручна звања од светски познатих компанија и специјализованих IT асоцијација:

  • Cambridge International sertifikate[19]
  • Adobe Certified Associate/Expert[20]
  • Oracle Certified Associate/Professional/Master/Expert
  • Zend[21]
  • Autodesk/AutoCAD Certified User/Professional[22]
  • IQN[23]
  • ECDL[24]
  • Cisco CCNA
  • Google AdWords/Analytics Certified Professional
  • Linux Professional Certified

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Saradnja sa privredom
  2. ^ Линк group стратешки партнер блога - Драган Варагић
  3. ^ „Предавања на Бизнис и IT академији - Адвокатска канцеларија Вуковић & Partners”. Архивирано из оригинала 10. 12. 2017. г. Приступљено 29. 05. 2017. 
  4. ^ „PHP заједница”. Архивирано из оригинала 02. 05. 2016. г. Приступљено 29. 05. 2017. 
  5. ^ http://www.royalfamily.org/престолонаследник-александар-награ-2/?lang=cir Престолонаследник Александар наградио најбоље матуранте Србије и Републике Српске
  6. ^ http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3185877/nagrade-najboljim-maturantima-srbije-i-rs-prijem-u-belom-dvoru.html Награде најбољим матурантима Србије и РС, пријем у Белом двору
  7. ^ http://www.ico.rs/dak-generacije-bozidar-miku-dobitnik-besplatnog-skolovanja-na-itacademy/ Ђак генерације Божидар Мику добитник бесплатног школовања на ITAcademy
  8. ^ http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/21307/aleksiju-vukicu-besplatno-skolovanje-na-itakademy.html Архивирано на сајту Wayback Machine (4. септембар 2018) Алексију Вукићу бесплатно школовање на ITAkademy
  9. ^ https://www.it-akademija.com/akcija/itacademy-stipendije/ Најсавременије IT школовање за будуће дигиталне лидере
  10. ^ Архитектура сазнања
  11. ^ Семинари у организацији Центра за развој каријере
  12. ^ Тим професора
  13. ^ Учите преко интернета - Телеграф
  14. ^ Како ће изгледати учење у будућности - iSerbia
  15. ^ LINK Apprentice - IT akademija
  16. ^ „Персонал Маг - Путевима Тесле кроз Србију урадили полазници ITAcademy”. Архивирано из оригинала 28. 09. 2013. г. Приступљено 29. 05. 2017. 
  17. ^ А шта је са Теслом у Србији? - Б92
  18. ^ „Први веб сајт једног индустријског пута - Мрежа креативних људи”. Архивирано из оригинала 20. 04. 2016. г. Приступљено 29. 05. 2017. 
  19. ^ „Cambridge International sertifikat”. Архивирано из оригинала 11. 09. 2017. г. Приступљено 29. 05. 2017. 
  20. ^ „Adobe”. Архивирано из оригинала 02. 04. 2018. г. Приступљено 29. 05. 2017. 
  21. ^ Zend
  22. ^ Autodesk
  23. ^ IQN[мртва веза]
  24. ^ ECDL

Спољашње везе[уреди | уреди извор]