Istorija Tajlanda

С Википедије, слободне енциклопедије

Tajlanđani, koji su originalno živeli u Kmerskom carstvu, migrirali su u Indokinu tokom perioda od više vekova. Smatra se da reč Siam (สยาม) potiče iz palija (suvaṇṇabhūmi, „zemlja zlata”) ili sanskrtske reči श्याम (śyāma, „mračno”) ili monske reči ာမည (rhmañña, „stranac”), i da verovatno ima isti koren kao Šan i Ahom. S druge strane kineski: 暹羅; pinjin: Xiānluó bilo je ime za severno kraljevstvo s centrom u Sukotahu i Savankaloku, dok je za Tajlanđane, naziv zemlje uvek bio Mjuang Taj.[1]

Sijam kao naziv zemlje za zapadnjake verovatno je potekao od Portugalaca. Portugalske hronike napominju da je Boromatrajlokanat, kralj Ajutajskog kraljevstva, poslao ekspediciju u Malakijski sultanat na južnom vrhu Malajskog poluostrva 1455. godine. Nakon njihovog osvajanja Malake 1511. godine, Portugalci su poslali diplomatsku misiju u Ajutaju. Vek kasnije, 15. avgusta 1612. godine, trgovci Britanske istočnoindijske kompanije sa akreditacijom kralja Džejmsa I, prispeli su na na Sijamski zaliv.[2]:18 „Do kraja 19. veka, naziv Sijam je postao toliko uvrežen u geografskoj nomenklaturi da se verovalo da će to ime i nijedno drugo ostati ustaljeno.”[2]:16

Indijanizovana kraljevstva, kao što su Mon, Kmersko carstvo i malajske države Malajskog poluostrva i Sumatre, vladali su regionom. Tajlanđani su osnovali svoje države: Ngoenjang, Sukotajsko kraljevstvo, Kraljevstvo Đijang Maj, Lanataj i Ajutajsko kraljevstvo. Te države su se međusobno borile i bile su pod stalnom pretnjom Kmera, Burme i Vijetnama. Mnogo kasnije, evropske kolonijalne sile su postale pretnja u 19. i ranom 20. veku, ali Tajland je preživeo kao jedina država jugoistočne Azije koja je izbegla evropsku kolonijalnu vlast zbog centralizujućih reformi koje je doneo kralj Čulalongkorn i zbog toga što su Francuzi i Britanci odlučili da to bude neutralna teritorija, kako bi se izbegli sukobi između njihovih kolonija. Nakon okončanja apsolutne monarhije 1932. godine, Tajland je izdržao šezdeset godina gotovo trajne vojne vladavine pre uspostavljanja demokratski izabranog vladinog sistema. U 2014. godini došlo je do još jednog državnog udara.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ de Campos, J. J. (1941). „The Origin of the Tical” (PDF). Journal of the Siam Society. 33.2c. P.1 and footnote 1. Приступљено 13. 6. 2013. 
  2. ^ а б Wright, Arnold; Breakspear, Oliver T, ур. (2008) [1908]. „History” (PDF). Twentieth Century Impressions of Siam. London: Lloyds Greater Britain Publishing Co. Приступљено 7. 10. 2011. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]