Кмерско царство

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа кмерског царства.

Кмерско царство створено је 802. године, када је кмерски народ ујединио Џајаварман II. Достигло је свој врхунац под Сурјаварманом I и Сурјаварманом II.

Почеци[уреди | уреди извор]

Кмери су око 400. године створили државу по имену Чен-ла, која је била најјача око 700. године под Џајаварманом I. Првобитно хиндуисти, Кмери су у то време прихватили будизам. Чен-ла је слабио, а након кратке јаванске окупације, раџа Џајаварман II је створио нову кмерску државу 802. године. Он је био бог-краљ или деваџараџа. Владао је из града званог Ангкор Том, близу језера Тонле Сап. Њихови текстови писани на палмином лишћу, или пергаменту су давно уништени, али се могу проучавати на основу хроника и резбарија у храму Ангкор Ват, и граду Ангкор Том.

Врхунац и пад[уреди | уреди извор]

Кмерске војске, које су можда имале стотине слонова, водиле су многе битке и освојиле већи део суседних земаља, укључујући Тајланд и јужни Вијетнам. То царство достигло је врхунац између 1010. и 1150. године, под Сурјаварманом Првим и Другим. У 13. веку народ се уморио од принудног рада, и кмерски систем је почео да се распада. Освајачке тајландске војске су 1444. године приморале Кмере да напусте Ангкор, и од тада је тим делом доминирала тајландска краљевина Сијам.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Велика енциклопедија историје, преводиоци Предраг Новаков и Маја Марковић