Пређи на садржај

Indokina

С Википедије, слободне енциклопедије
Kontinentalna jugoistočna Azija
Teritorija 1,938,745 km²
Stanovništvo 243,201,036 (2019)
BDP 2.877 biliona $ (2021)
Gradovi Pnom Pen
Vijentijan
Nejpjido
Bangkok
Hanoj
Države

Indokina ili kontinentalna jugoistočna Azija ili Indokinesko poluostrvo, je dio kontinentalne teritorije u Jugoistočnoj Aziji. Leži istočno od Indijskog potkontinenta i južno od Kontinentalne Kine i graniči se sa Indijskim okeanom na zapadu i Tihim okeanom na istoku. Obuhvata zemlje Kambodža, Laos, Mjanmar (Burma), Tajland i Vijetnam, a ponekad se uključuje i Malezija.

Termin Indokina (prvobitno Indo-Kina) je skovan početkom devetnaestog veka, naglašavajući kulturni uticaj indijske i kineske civilizacije na tom području. Termin je kasnije usvojen kao naziv kolonije Francuska Indokina (današnja Kambodža, Laos i Vijetnam).

Termin[уреди | уреди извор]

Indokina 1886.

Porijeklo naziva se obično pripisuje dansko-francuskom geografu Konradu Malte-Brunu, koji je ovu oblast nazvao Indokinom 1804. godine, kao i škotskom lingvisti Džonu Lejdenu, koji je koristio termin indokineski da opiše stanovnike ove oblasti i njihove jezike 1808. godine.[1]

Mišljenja naučnika iz 19. vijeka o istorijskom uticaju Kine i Indije na to područje bila su oprečna. Sam termin je bio kontroverzan. Malte-Brun se kasnije zalagao protiv njegove upotrebe u potonjem izdanju svoje „Univerzalne geografije“, obrazlažući da je termin prenaglašavao kineski uticaj i umesto toga on je predlagao termin „Čin-Indija“.[2]

Termin Indokina je ipak već bio prihvaćen i ubrzo je potisnuo alternativne termine kao što su „Dalja Indija“ i „Poluostrvo iza Ganga“. Kasnije, kada su francuzi osnovali koloniju Francuska Indokina, upotreba termina je postala ograničenija na francusku koloniju, a danas se to područje obično naziva kontinentalna jugoistočna Azija.[3]

Naziv termina je povezan sa kulturnim uticajima koje su na to područje imali Kina (na Vijetnam) i Indija (na Kambodžu, Laos i Tajland).

Položaj[уреди | уреди извор]

Kontinentalna jugoistočna Azija nalazi se između Sijamskog (često se naziva i Tajlandski zaliv) i Tonkinškog zaliva, oba zaliva Južnokineskog mora, koje je, opet, rubno more Tihog okeana (Pacifika).

U geografskom smislu, na poluostrvu su cijela Kambodža, južni dio Laosa, istočni dio središnjeg Tajlanda i središnji i južni dio Vijetnama, područja jugoistočno od zamišljene linije između Bangkoka kao najzapadnije tačke Indokineskog i najistočnije tačke Malajskog poluostrva, i Tonkinškog zaliva.

Sjeverno odnosno sjeverozapadno od te linije, poluostrvo prelazi u azijski kontinent.

Indokina se sastoji od područja sledećih država:

 • u užem smislu, samo nekadašnja kolonijalna Francuska Indokina:
 • u širem smislu, koristi se i naziv kopneni dio Jugoistočne Azije, što uključuje:

Ostrva[уреди | уреди извор]

U područje Indokine ubrajaju se još i ostrva:

 • Dao Phu Kuk
 • Ko Čang
 • Ko Kut

Kultura[уреди | уреди извор]

Glavna religija ovog područja su Teravada i Hinajana budizam,[4][5][6][7][8][9] dok je islam druga najzastupljenija relgiija.[10][11]

Kontinentalna jugoistočna Azija je kulturološki u suprotnosti spram pomorske jugoistočne Azije, uglavnom kroz način života koji se uglavnom zasniva na životu i radu na kopnu u Indokini i načinu života vezanog za moru Malajskog i Filipinskog arhipelaga, kao i značajnim razlikama u jezicima koji se govore na području. Na prostoru kontinentalne jugoistočne Azije upotrebljavaju se različiti jezici ali svi imaju određene tipološke sličnosti.

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ Vimalin Rujivacharakul; et al., ур. (2013). Architecturalized Asia : mapping a continent through history. Hong Kong University Press. стр. 89. ISBN 9789888208050. 
 2. ^ Malte-Brun, Conrad (1827). Universal Geography, Or, A Description of All the Parts of the World, on a New Plan, According to the Great Natural Divisions of the Globe: Improved by the Addition of the Most Recent Information, Derived from Various Sources : Accompanied with Analytical, Synoptical, and Elementary Tables, Volume 2. A. Finley. стр. 262–3. 
 3. ^ Keyes, Charles F. (1995). The golden peninsula : culture and adaptation in mainland Southeast Asia (Pbk. reprint изд.). University of Hawaii Press. стр. 1. ISBN 9780824816964. 
 4. ^ „Malaysia”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2016-09-28. 
 5. ^ „Thailand”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2016-09-28. 
 6. ^ „Myanmar”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. 28. 09. 2016. 
 7. ^ „Cambodia”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2016-09-28. 
 8. ^ „Vietnam”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2016-09-28. 
 9. ^ 2008 Report on International Religious Freedom (Извештај). U.S. Department of State, Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. септембар 2008. Приступљено 2016-12-19. 
 10. ^ SIDDIQUE, SHARON (1981). „Some Aspects of Malay-Muslim Ethnicity in Peninsular Malaysia”. Contemporary Southeast Asia. 3 (1): 76—87. ISSN 0129-797X. JSTOR 25797648. doi:10.1355/CS3-1E. 
 11. ^ „The Minority Muslim Experience in Mainland Southeast Asia: A Different Path”. Routledge & CRC Press (на језику: енглески). Приступљено 2021-07-27. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

 • Медији везани за чланак Indokina на Викимедијиној остави