Indokina

С Википедије, слободне енциклопедије
Indokina 1886.

Indokina, odnosno Indokinesko poluostrvo, je deo Indije u Jugoistočnoj Aziji, a obuhvata njene delove koji od azijskog kopna ulaze u Južno kinesko more.

Naziv je izveden od ranijeg naziva francuske kolonije "Francuska Indokina", koja je obuhvatala velike delove poluostrva, a povezan je i s kulturnim utecajima koje su na to područje imali Kina (na Vijetnam) i Indija (na Kambodžu, Laos i Tajland).

Indokinesko poluostrvo leži između Sijamskog (često se naziva i Tajlandski zaliv) i Tonkinškog zaliva, oba zaliva Južnokineskog mora, koje je, opet, rubno more Tihog okeana (Pacifika). U geografskom smislu, na poluostrvu su cela Kambodža, južni deo Laosa, istočni deo središnjeg Tajlanda i središnji i južni deo Vijetnama, područja jugoistočno od zamišljene linije između Bangkoka kao najzapadnije tačke Indokineskog i najistočnije tačke Malajskog poluostrva, i Tonkinškog zaliva.

Severno odnosno severozapadno od te linije, poluostrvo prelazi u azijski kontinent.

Indokina se sastoji od područja sledećih država:

  • u užem smislu, samo nekadašnja kolonijalna Francuska Indokina:
  • u širem smislu, koristi se i naziv kopneni dio Jugoistočne Azije, što uključuje:

Ostrva[уреди | уреди извор]

U područje Indokine ubrajaju se još i ostrva:

  • Dao Phu Kuk
  • Ko Čang
  • Ko Kut

Glavna religija ovog područja su Teravada i Hinajana budizam. U Vijetnamu prevladava Mahajana budizam, dok je Malezija multireligiozna sa islamom kao glavnom religijom, a budistima, hinduistima i hrišćanima kao najvećim manjinama.