Kenan Crnkić

С Википедије, слободне енциклопедије
Kenan Crnkić
Crnkić (2013)
Lični podaci
Datum rođenja(1977-08-07)7. avgust 1977.(46 god.)
Mesto rođenjaZenica,  SFR Jugoslavija
ObrazovanjeUniverzitet Karl Franc
Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Delaveru
Univerzitet u Mostaru
Poslovna škola Harvard
Naučni rad
Polje
 • ekonomija
 • publicistika
 • predavanje
 • biznis
 • lajf koučing
Poznat po7 tajni uspeha
Pazi kojeg vuka hraniš

NagradeMenadžer godine/decenije
Званични веб-сајт
drcrnkic.orgdrcrnkic.org

Kenan Crnkić (Zenica, 7. avgust 1977) bosanskohercegovački je ekonom i profesor, doktor ekonomskih nauka i predavač na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.[1]

Privatni život i obrazovanje[уреди | уреди извор]

Rođen je i odrastao u Zenici, školovanje je nastavio na Univerzitetu Karl Franc u Gracu (Austrija), a diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Istovremeno je stekao i AACSB akreditovanu titulu MBA na Univerzitetu u Delaveru (Sjedinjene Američke Države). Doktorsku disertaciju iz oblasti menadžmenta i organizacije odbranio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru. Pored formalnog obrazovanja, u smislu kontinuirane edukacije prisustvovao je i velikom broju programa, treninga i seminara, a specijalističke studije uspešno je okončao na prestižnoj Poslovnoj školi Harvard.

Tečno govori nekoliko stranih jezika.

Trenutno živi i radi u Sarajevu; oženjen je i otac jednog djeteta.

Poslovna karijera[уреди | уреди извор]

Karijeru je počeo graditi sa pozicije službenika u jednoj od tada vodećih finansijskih institucija, te je, u skladu sa svojim postignutim rezultatima, napredovao vršeći veliki broj važnih i odgovornih funkcija. Sa nepunih 26 godina dolazi na poziciju generalnog direktora „Prizme”, u to vrijeme relativno male i neafirmisane mikrokreditne organizacije i za kratko vreme uspeva od ove institucije napraviti lidera na polju mikrofinansija[тражи се извор] koji je pod njegovim vođstvom, između ostalog, proglašen najboljom kompanijom u Evropi i jednom od 50 najboljih u svetu. Nakon sedam godina, odstupio je sa pozicije generalnog direktora i posvetio se svojoj novoj misiji, koja je povezana sa snažnijom afirmacijom pozitivnih fenomena uspešnosti.

Iako mlad, po svojoj stručnosti postao je prepoznatljiv i visoko cenjen kako u domaćim tako i međunarodnim krugovima, pa tako je vršio i vrši značajan broj funkcija u upravnim, savetodavnim i stručnim odborima, a trenutno je i potpredsednik Evropskog komiteta za mali biznis i preduzetništvo.[2]

Karijera autora i govornika[уреди | уреди извор]

Autor je velikog broja stručnih i naučnih radova,[3][4] koja je u saradnji sa Univerzitetom u Madridu objavljena na engleskom i španskom jeziku.

U široj javnosti najprepoznatljiviji je kao autor bestseler knjige 7 tajni uspeha. Ova knjiga, kao praktičan vodič za uspeh, promoviše njegove pozitivne fenomene i u roku od samo 10 dana od izdavanja ostvarila je rekordnu prodaju u zemlji, te stekla status bestselera.[5]

Čest je i izuzetno cenjen govornik na velikom broju stručnih konferencija,[6] simpozijuma i predavanja o preduzetništvu, motivaciji i uspehu, kako u Bosni i Hercegovini tako i širom sveta.

Nagrade i priznanja[уреди | уреди извор]

Za ostvarene rezultate i dostignuća dobio je brojne prestižne nagrade i priznanja, kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu, među kojima se posebno ističu:

 • Nagrada za privrednu ličnost 2006. godine (Banja Luka, 2007) — priznanje za poslovne rezultate u mikrokreditnom sektoru[7]
 • Menadžer godine
 • Najmenadžer decenije (Sarajevo, 2010)[8]
 • Specijalna nagrada za poseban doprinos u nauci (Sokratov komitet; Oksford 2012)

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Univerzitet u Sarajevu — biografija, Kenan Crnkić” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 14. 04. 2016. г. Приступљено 09. 01. 2018. 
 2. ^ ECSB — http://www.icsb.org/ecsb-about/ecsb-country-vice-presidents Архивирано на сајту Wayback Machine (19. октобар 2013)
 3. ^ „CEEOL BH Economic Forum , Issue 03 /2012”. Ceeol.com. Приступљено 09. 01. 2018. 
 4. ^ „CEEOL BH Economic Forum , Issue 03 /2012”. Ceeol.com. Приступљено 09. 01. 2018. 
 5. ^ Lična internet prezentacija Kenana Crnkića
 6. ^ Fotografija sa stručne konferencije objavljena na Flickr
 7. ^ eKapija: Nagrada za privrednu ličnost godine, 4. 1. 2007.
 8. ^ Business magazin: Menadžer decenije, 1. 7. 2010.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]