Kenan Crnkić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Kenan Crnkić
Kenan Crnkic.jpg
Kenan Crnkić
Датум рођења Avgust 7, 1977
Место рођења Zenica
 СФРЈ
Познат по Publicista
Predavač
Biznismen
Javna ličnost

Kenan Crnkić (Zenica, 7. avgusta, 1977) je doktor je ekonomskih nauka i predavač na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina,[1] poznat je u poslovnoj i akademskoj javnosti jugoistočne Evrope.

Privatni život i obrazovanje[уреди]

Rođen je i odrastao u Zenici, školovanje je nastavio na univerzitetu Karl Franz u Gracu, Austrija, a diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Istovremeno je stekao i AACSB akreditovanu titulu MBA na енгл. University of Delaware, Sjedinjene Američke Države. Doktorsku disertaciju iz oblasti menadžmenta i organizacije odbranio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Pored formalnog obrazovanja, u smislu kontinuisane edukacije prisustvovao je i velikom broju programa, treninga i seminara, a specijalističke studije uspešno je okončao na prestižnoj енгл. Harvard Business School.

Tečno govori nekoliko stranih jezika.

Trenutno živi i radi u Sarajevu, oženjen je i otac jednog djeteta.

Poslovna karijera[уреди]

Karijeru je počeo graditi sa pozicije službenika u jednoj od tada vodećih finansijskih institucija, te je u skladu sa svojim izvanrednim rezultatima munjevito napredovao vršeći veliki broj izuzetno važnih i odgovornih funkcija. Sa nepunih 26 godina dolazi na poziciju generalnog direktora Prizme, u to vrijeme relativno male i neafirmisane mikrokreditne organizacije i za kratko vreme uspeva od ove institucije napraviti neprikosnovenog lidera na polju mikrofinansija,[2] koja je pod njegovim vođstvom, između ostalog, proglašena najboljom kompanijom u Evropi i jednom od 50 najboljih u svetu. Nakon sedam uspešnih godina odstupio je sa pozicije generalnog direktora i posvetio se svojoj novoj misiji, koja je povezana sa snažnijom afirmacijom pozitivnih fenomena uspešnosti.

Iako mlad, po svojoj stručnosti postao je prepoznatljiv i visoko cenjen kako u domaćim tako i međunarodnim krugovima, pa tako je vršio i vrši značajan broj funkcija u upravnim, savetodavnim i stručnim odborima, a trenutno je i potpredsednik Evropskog komiteta za mali biznis i preduzetništvo.[3]

Karijera autora i govornika[уреди]

Autor je velikog broj stručnih i naučnih radova,[4][5][6] univerzitetske knjige iz domena strateškog preduzetništva, te međunarodne monografije,[7] koja je u saradnji s шп. Universidad Autonoma de Madrid objavljena na engleskom i španskom jeziku.

U široj javnosti najprepoznatljiviji je kao autor bestseller knjige 7 tajni uspeha. Ova knjiga, kao praktičan vodič za uspeh, koja promoviše njegove pozitivne fenomene, u roku od samo 10 dana od izdavanja je ostvarila rekordnu prodaju u zemlji, postala mega hit i stekla status bestsellera.

Čest je i izuzetno cenjen govornik na velikom broju stručnih konferencija,[8] simpozija i predavanja o preduzetništvu, motivaciji i uspehu, kako u Bosni i Hercegovini tako i širom sveta.

Autor je bestseller knjige „7 tajni uspeha“– Jednostavan i praktičan vodič za Vaš uspeh[9]

Nagrade i priznanja[уреди]

Za ostvarene izvanredne rezultate i dostignuća dobio je brojne prestižne nagrade i priznanja kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu, među kojima se posebno ističu:

  • Nagrada za privrednu ličnost 2006. godine (Banja Luka, 2007), priznanje za poslovne rezultate u mikrokreditnom sektoru[10]
  • Menadžer godine
  • Najmenadžer decenije (Sarajevo, 2010)[11]
  • Specijalna nagrada za poseban doprinos u nauci koja mu je 2012. godine dodeljena od strane Sokratovog komiteta sa sedištem u Oxfordu, Velika Britanija.

Citati[уреди]

“Ako smo nezaposleni ne smemo biti besposleni.”[12]

Eksterni linkovi[уреди]

Референце[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]