Зечеви

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Leporidae)

Зечеви
Поларни зец
(Lepus arcticus)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Leporidae

Родови

Зечеви (лат. Leporidae) су породица сисара из реда двозубаца (Lagomorpha).[1] Крупније врсте из породице називају се зечеви и налазе се у роду зец (Lepus), док се ситније врсте из осталих десет родова називају кунићи. Породица зечева укључује више од 60 врста, од којих се око половине налази у роду зец (Lepus).

Разлика између зечева и кунића[уреди | уреди извор]

Поред величине, зечеви и кунићи разликују се и по томе што су уши и задње ноге зечева дуже него код кунића. Као и по томе што су склоништа кунића јазбине у земљи које сами себи копају (са изузетком већине америчких врста кунића[2]), док зечеви праве склоништа на површини.[3] Млади зечеви се рађају скоро потпуно способни за самостални живот, док се млади кунићи рађају без длаке и слепи, а прогледају тек после две недеље. Зечеви живе усамљенички, док кунићи живе у групама. Такође, кунићи се лакше припитомљавају него зечеви.[4]

Опис[уреди | уреди извор]

Заједничко за све врсте из породице зечева (Leporidae) је тело прилагођено брзом кретању. Зечеви (Leporidae) имају дуже задње ноге од предњих. На предњим ногама имају по пет прстију, а на задњим по четири прста. Стопала су им длакава, што им помаже при трчању, јер боље приањају уз подлогу, а имају и јаке канџе на свим прстима. Уши су им дуге, покретне и имају одличан слух. Очи су им велике и имају одличан ноћни вид, што је веома значајно имајући у виду да су они углавном активни у сумрак, ноћу и у свитање.[5]

Најмањи представник породице зечева (Leporidae) је пигмејски кунић (Brachylagus idahoensis), који достиже дужину од 25 до 29cm и тежину од око 300g, а највећи је европски зец (Lepus europaeus), који достиже дужину од 50–76cm и тежину од 2,5 до 5kg.

Зечеви (Leporidae) су биљоједи,[6][7] који се хране претежно травом и зељастим биљем, као и лишћем, воћем и семењем.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Зечеви су аутохтони на свим континентима осим Антарктика и Аустралије. А као инвазивна врста насељени су у Аустралију и на многа острва Океаније (европски кунић), где представљају озбиљан еколошки проблем.

Класификација[уреди | уреди извор]

Породица Зечеви (Leporidae):[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wilson & Reeder`s "Mamal Species of the World" 3.ed.
  2. ^ Кунићи Северне и Јужне Америке
  3. ^ „Разлика кунић-зец”. Архивирано из оригинала 03. 04. 2013. г. Приступљено 06. 12. 2016. 
  4. ^ Пријатељи животиња: Кунићи као кућни љубимци
  5. ^ Chapman, J.; Schneider, E. (1984). MacDonald, D. ed. "The Encyclopedia of Mammals". New York: Facts on File. стр. 714–719.
  6. ^ Best, Troy L.; Henry, Travis Hill (1994). „Lepus arcticus”. Mammalian Species.
  7. ^ „Snowshoe Hare”. eNature: FieldGuides. eNature.com. 2007. Архивирано из оригинала 16. 01. 2009. г. Приступљено 09. 12. 2016. 
  8. ^ Hoffman, R.S.; Smith, A.T. (2005). "Order Lagomorpha". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference" pp. 194–211.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]