Seizmosaurus

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Seizmosaurus
Временски распон: Kasna jura, Ranakreda
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Надред:
Род:
Seizmosaurus

Seizmosaurus je bio jedan od najdužih dinosaurusa koji je živeo u gornjoj juri. Njegovo ime znači „zemljotresni gušter“, a dobio ga je upravo zbog svoje kolosalne građe.

Opis životinje[уреди]

Procene su da je bio dug od 40 do 50 metara. Imao je ogroman rep nalik biču koji se završavao kupastim proširenjem čija uloga još uvek nije sa sigurnošću utvrđena. Kičmeni pršljeni u repu i oni u vratu su sa donje strane bili ojačani dodatnim izraštajima. Glava mu je bila majušna i zbog toga, kao i ostalih navedenih oblika, ovaj dinosaurus je bio tipičan diplodocid. Bio je težak do 30 tona, mada se procene kreću i do duple vrednosti.

Način života[уреди]

S obzirom da su među fosilnim nalazima pronađeni i gastroliti, pretpostavlja se da se hranio grubim biljnim delovima. Kada bi bio napadnut, ubrzavao bi hod, ali nije mogao da trči. Tada bi pomerao samo jednu nogu, dok se sa ostale tri pridržavao za podlogu.

Fosilni nalazi[уреди]

Jedini poznati fosilni ostaci su pronađeni na teritoriji Novog Meksika (Severna Amerika) 1979. godine. Dva izletnika su se bukvalno saplela o njegov fosilizovani rep. Do 2001. njegov fosilizovani skelet još uvek nije bio u potpunosti izvađen iz peščara, pa je za izučavanje njegovih kostiju korišćena savremena tehnologija - radar čiji zraci prodiru kroz tlo.

Literatura[уреди]

  • Berni D. 2001. Velika enciklopedija dinosaurusa. Zmaj. Novi Sad.

Vidi još[уреди]