Sveriges Television

Из Википедије, слободне енциклопедије
Sveriges Television
Шведска телевизија
Sveriges Television, 1
Заставе испред зграде СВТ
Тип: државна телевизија
Држава: Застава Шведске Шведска
Доступност: национална и путем сателита
Формат слике: 16:9
Власник: Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio, Sveriges Television and Sveriges Utbildningsradio
Важни људи: Ларс Енгквист, председник Управног одбора
Ева Хамилтон, директор
Почетак
емитовања:
4. септембар 1956.
Веб-сајт: www.svt.se


Sveriges Television AB (SVT), Шведска телевизија, је национални телевизијски емитер са седиштем у Шведској. Ова телевизија се финансира обавезном претплатом коју плаћају сви власници телевизијских пријемника.

СВТ је јавно предузеће које управља независна фондација Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB. Чланови ове фондације су политичари које делегира влада. Ова фондација новац добија од посебне претплате, чија је висина утврђена од стране државног парламента.

СВТ је имао монопол у емитовању земаљског програма од оснивања, 1956, док комерцијална телевизија ТВ4 није отпочела земаљско емитовање програма 1992. године. Шведска телевизија је и даље највећа и најгледанија телевизија у Шведској са уделом у гледаности.

Године 2013. биће домаћин 58. такмичењу Песме Евровизије због победе шведске представнице Лорен у главном граду Азербејџана, Бакуу. Последњи пут су организовали Песму Евровизије 2000. године у Стокхолму. Пре тога је Песма Евровизије била у организацији СВТ-а 1975, 1985. и 1992. године.