Euronews

С Википедије, слободне енциклопедије
Euronews
Типтелевизијска мрежа
СедиштеЛион
ВласникEuronews SA
Media Globe Networks (53%)[1]
NBC News (25%)[2]
European public broadcasters (22%)
Датум покретања1. јануар 1993. год.; пре 31 године (1993-01-01)
Веб-сајтeuronews.com

Euronews (транскр. Јуроњуз) европска је телевизијска мрежа која приказује вести и дешавања у Европи и свету 24 часа дневно. Емитује се у широм Европе, укључујући и просторе Србије и Црне Горе. Путем сателита је обезбеђен пријем у северној Африци, Северној Америци, Блиском и Далеком истоку као и у југоисточној Азији.

Посебна специфичност овог канала је симултано емитовање на више језика: енглески, француски, немачки, руски, шпански, италијански и португалски. Гледаоци путем телекоманде могу да изаберу или промене језик.

Компанија Јуроњуз је основана од 20 јавних сервиса Европе и северне Африке: Чешке (CT), Кипра (CyBC), Алжира (ENTV), Грчке (NERIT), Туниса (ERTT), Египта (ERTV), Француске (francetelevisions), Укајине (NTU), Малте (PBS), Италије (RAI), Белгије (RTBF), Ирске (RTE), Португалије (RTP), Русије (RTR), Шпаније (RTVE), Словеније (RTVSLO), Швајцарске (SSR), Монака (TMC), Румуније (TVR) и Финске (YLE),

Препознатљив визуелни стил Euronewa чине једноставан лого, део програма који се зове Без коментара (No Comment) и на програму за вести не виде се водитељи. Многи сматрају да је овакав приступ одговор на америчке ТВ компаније за вести као што је Fox News и CNN који користе специјалне ефекте, ослањају се на ТВ коментаторе и коментаришу вести.

Euronews је изабран од стране Европске уније за званични сервис за вести у Европи. Језична покривеност Европе путем Euronews износи 83% становништва. Канал добија 5.000.000 сваке године и 10 процената њиховог програма мора бити о Европској унији.

Концепт емисија које доприносе томе се састоји од:

  • Кратких вести (News Brief)- кратке свакодневне вести из Европе: news bulletin, Europa, Economia.
  • Емисија о перспективама вести (News Perspective)- циља ширем информисању, путем којег би се актуелни европски догађаји могли лакше разумети: Pass, Evening news bulletin
  • Емисија у дубини (In Depth) - има за циљ истраживање перспектива које има Европски грађанин: Portrait, Interview, Europeans
  • Емисија уживо (Live) - директан пренос јавних дебата и догађаја који доминирају Европским институцијама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Sawiris takes majority stake in Euronews”. Digital TV Europe. Архивирано из оригинала 28. 02. 2021. г. Приступљено 25. 8. 2016. 
  2. ^ „NBC News acquires stake in Euronews Europe”. New York Post Europe. Приступљено 25. 8. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]