Пређи на садржај

Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци

С Википедије, слободне енциклопедије
Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет
Типдржавни факултет
Оснивање28.08.1995.
АфилијацијаУниверзитет у Бањој Луци
Деканпроф. др Саша Чворо
АдресаБулевар војводе Петра Бојовића 1а, Бања Лука, Босна и Херцеговина, 78000
Веб-сајтaggf.unibl.org

Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет у Бањој Луци налази се у саставу Универзитета у Бањој Луци, једног од два државна универзитета у Републици Српској.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета је проф. др Саша Чворо.

Историја

[уреди | уреди извор]

Архитектонско-грађевински факултет основан је у јесен 1996. када је и уписана прва генерација студената. Министарство за урбанизам, стамбено-комуналне дјелатности и грађевинарство Републике Српске је двије године раније, 1994, ангажовало радну групу да изради елаборат о оправданости оснивања, који је затим прихваћен од стране Универзитета у Бањој Луци и Владе Републике Српске.[1]

Зграда у којој су смјештени Архитектонско-грађевинско-геодетски и Шумарски факултет

Министар за образовање, науку и културу Републике Српске је формирао Комисију за оцјену испуњености услова за почетак рада Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Бањој Луци. Извјештај Комисије је прихватио министар и Влада Републике Српске и упутила га Народној скупштини Републике Српске која на сједници 28. августа 1995. доноси Одлуку о оснивању Архитектонско-грађевинског факултета у Бањој Луци.[2]

Поглед на зграду Факултета са главне алеје Универзитетског града

Влада Републике Српске је именовала Привремени савјет Архитектонско-грађевинског факултета који је конституисан 9. априла 1996, када је именован и први в. д. декана проф. др Владимир Лукић.

2012. године започети су први кораци ка изградњи зграде Факултета, која је због недостатка средстава завршена тек средином 2023. године. Факултет је до октобра 2023. године функционисао на двије локације - у згради Правног факултета и у згради Факултета физичког васпитања и спорта. Од октобра 2023, односно од академске 2023/2024. године настава се одвија у новој згради смјештеној у Универзитетском граду, у којој се налази и Шумарски факултет.

Поглед на зграду Факултета од зграде Ректората

Програм образовања остварује кроз четири студијска програма:

  • Архитектура
  • Грађевинарство
  • Геодезија
  • Дизајн ентеријера

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Архитектонско-грађевински факултет: Кратка историја”. Архивирано из оригинала 09. 07. 2013. г. Приступљено 19. 02. 2013. 
  2. ^ „Службени гласник Републике Српске“, број 18/95

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]