Портал:Босна и Херцеговина

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Портал:БиХ)Положај Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи, на Балканском полуострву. То је претежно планинска земља. Заузима површину од 51.209,2 km². На сјеверу, западу и југу се граничи са Хрватском, на југоистоку са Црном Гором, и Србијом на истоку, док код Неума — дужином обале од 21,2 km — излази на Јадранско море. Главни град БиХ је Сарајево.

Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, док Брчко Дистрикт има посебан статус. У БиХ живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати; они су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Уз конститутивне народе, Босна и Херцеговина је земља и бројних националних мањина попут Рома, Јевреја, Црногораца, Словенаца, Украјинаца и других заједница. Према резултатима пописа становништва из 2014. године, Босна и Херцеговина има 3.871.643 становника.

СР Босна и Херцеговина је била једна од шест република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије, у држави је избио рат, који је завршен 14. децембра 1995. године, потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Даље


Горажде ноћу.
Горажде ноћу.
  1. BokicaK
  2. ...

Стефан Томашевић (око 14381463) је био српски владар из династије Котроманића, који је био последњи деспот Србије (21. март 145930. јун 1459) и краљ Срба, Босне, Приморја, Хумске земље, Доњих Краја, Усоре, Соли, Подриња и Западних страна (10. јул 1461-јун 1463). Током своје краткотрајне владавине је пред надмоћном отоманском војском без борбе предао Смедерево и српску деспотовину, а потом и краљевину Босну после опсаде Кључа. Предао се Махмуд паши Анђеловићу уз обећање да ће му бити поштеђен живот, али је био изведен пред султана Мехмеда II (14511481) у Јајцу и ту је на лицу места погубљен по његовој наредби.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику