Владимир Стоjчев

С Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Стојчев
бугарски генерал и ратни херој
Лични подаци
Датум рођења(1892-04-07)7. април 1892.
Место рођењаСарајево, Османско царство
Датум смрти27. април 1990.(1990-04-27) (98 год.)
Место смртиСофија, Бугарска
ОбразовањеТерезијанска војна академија
Војна каријера
Служба1912.-1945.
Војскабугарска
Родкоњица
Чингенерал-пуковник
ЈединицаПрва бугарска армија
Учешће у ратовимаБеоградска операција и Бечка офанзива
Каснији радМеђународни олимпијски комитет
Одликовањапуно [1]

Владимир Димитров Стојчев (Сарајево, 7. април 1892Софија, 27. април 1990) je био бугарски официр (генерал-пуковник). Водио је бугарске армије током ослобађања Београда и Беча крајем Другог светског рата.

Једини страни (несовјетски) командант и генерал у команди војске учествовао је у најзначајнијој војној паради у историји — Паради победе. [1] На Стаљинов лични позив. Као командант Прве бугарске армије. [2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Владимир Стојчев је бугарски војни, политички и спортски представник, војни генерал. Познат по свом ексцентричном понашању.

Иако се родио и одрастао у Сарајеву и Бечу у породици која није бугарска, вратио се у очеву домовину и учествовао у свим ратовима за национално уједињење Бугарске у периоду 1912-1918.

Омиљен војницима и војсци, уклонио га је цар Борис III због опасности да га монарх свргне.

Након уласка Црвене армије у Бугарску, одмах је унапређен у генерала и поверен му је у најпознатију бугарску армију. Са њом и са Црвеном армијом учествовала је у освајању Београда, након чега је, по прелиминарном политичком споразуму, власт уступљена jугословенски партизана.

Из историјских, политичких и војних разлога, он је омиљен као страни командант за освајање Беча, културне престонице Трећег рајха. Совјетско војно и политичко руководство сећало се речи са смртне постеље Николајe Први да су највећи будале у историји Јан Собјески и он - први који је Беч спасио Османлије, а он - од Мађара.

Након Другог светског рата[уреди | уреди извор]

Након рата извучен је из залиха због опасности од војног удара.

Све до смрти и све до Револуције 1989. он је увек био на челу Бугарског олимпијског комитета и бугарског члана Међународног олимпијског комитета. Истакнута личност олимпијског покрета.

Као просветљена особа и бугарски политичар, за разлику од свих осталих бугарских генерала, увек је схватао фразу у Суворову обраћању да их победници не суде. Лични позив на војну параду Генералисимуса Стаљина је индикативан.

Породица[уреди | уреди извор]

Његова мајка Елена Петровић је ћерка градоначелника Сарајева када се Владимир родио. Отац му је умро кад је имао 10 година. Будући генерал увек је имао и проглашавао као Бугарин.

Домаћи победник чак и у коњичком спорту, научио је лекције историје од малих ногу. Изабран као један од 10 најугледнијих генерала у војној историји Бугарске, он је несумњиво најуспешнији међу њима. [3]

Одликовања[уреди | уреди извор]

  • (1964)

Галериja[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]