Александар Суворов

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Суворов

Suvorov Alex V.jpg
Александар Суворов

Лични подаци
Датум рођења 24. новембар 1729.
Место рођења Москва (Руска Империја)
Датум смрти 18. мај 1800.
Место смрти Санкт Петербург (Руска Империја)

Александар Васиљевич Суворов (рус. Алекса́ндр Васи́льевич Суво́ров) - гроф Суворов од Рамника (рус. граф Рымникский), кнез италијански, (рус. князь Италийский) гроф од Светог римског царства, велики војвода Сардиније, генерал-фелдмаршал војске Аустрије и генерал-фелдмаршал војске Сардиније, генералисимус руске војске, (Москва, 12. новембар / 24. новембар 1729Санкт Петербург, 6. мај/18. мај 1800), један је од најзначајних војсковођа 18. века.

Суворов се сматра за једног неколицине генерала у историји који никада нису изгубили битку (63-0). Чувен је по свом војном приручнику „Наука побеђивања“, [1] и остао је запамћен по многим изрекама као што су: „Што теже на обуци, то лакше у борби“ (рус. Тяжело в обучении — легко в бою), „Што више удобности, то мање храбрости“, (рус. Чем больше удобств, тем меньше храбрости), „Дисциплина је мајка победе“ (рус. Дисциплина — мать победы).

Учио је војнике да нападају без устезања и одлучно: „Нападајте хладним челиком! Гурајте из све снаге бајонетом!“ Био је присан са својим људима. Обичне војнике је ословљавао са „брате“, а резултате свог детаљног и пажљивог планирања је представљао као ствар инспирације.[2]

Победио је у многим биткама у руско-турским ратовима, највише се прославио освајањем Измаила 1790. Учествовао је у гушењу устанка Пугачова 1774, угушио је устанак Кошћушка 1794. у Пољској. На челу удружене руско-аустријске војске 1799. потиснуо је Французе из северне Италије. Прославио се походом у Швајцарску преко Сент Готарда 1799.

Титулу грофа добио је због победе у бици код Рамника 1789. године.

Референце[уреди]

  1. Account Suspended, Приступљено 28. 3. 2013.
  2. Goodwin, J. Lords of the Horizons, pp. 244. Henry Holt and Company, 1998.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]