Градска кућа (Зрењанин)

С Википедије, слободне енциклопедије
Жупанијска палата
Градска кућа у Зрењанину
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1820, реконструкција 1887.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Градска кућа у Зрењанину (позната и као Жупанијска палата) налази се на Тргу Слободе. У њој се данас налазе градска управа Града Зрењанина, Средњобанатски управни округ, као и Историјски архив Зрењанин.

Историја[уреди | уреди извор]

Зграда Градске куће на разгледници Зрењанина с почетка 20. века

Данашњи Зрењанин (раније познат као Велики Бечкерек / Nagybecskerek / Großbetschkerek / Becicherecul Mare) је седиште Торонталске жупаније од 1779. године. Велики пожар 1807. уништио је скоро све зграде у Бечкереку, укључујући и стару жупанијску зграду. Радови на изградњи нове зграде започети су 1816, а завршени 1820. године по пројектима архитекте Јосифа Фишера.[1] После 70 година, жупанијска зграда је била реконструисана по пројектима двојице угледних будимпештанских архитеката - Ђуле Партоша (мађ. Gyula Partos) и Едена Лехнера (мађ. Ödön Lechner) у периоду од 1885. до 1887. године.[1]

Жупанијској згради су додати лево и десно крило, фасада јој је модернизована у стилу необарока, додат нови балкон, кров јој је покривен Жолнаи црепом и модерна опрема као електрична енергија и телефонска линија. У то време, она је била најмодернија зграда у јужном делу Угарске.

Главно степениште је украшено са три витража, који приказују персонификације „Правде“, „Мудрости“ и „Моћи“. Витражи су били оштећени у великом невремену у лето 2003. године, али су поправљени и враћени у првобитно стање[2].

Последњи конзерваторско-рестаураторски радови на згради изведени су током 2003. и 2004. године.

Данас[уреди | уреди извор]

Градска кућа у Зрењанину данас је седиште Града Зрењанина и Средњобанатског округа. У десном крилу зграде налази се Историјски архив. Зграда је најпрепознатљивији симбол на разгледницама Зрењанина више од 100 година.

Градски парк[уреди | уреди извор]

У дворишту зграде налази се Градски парк (званично Жупанијски парк[3]), формиран 1887. после реконструкције Жупанијске палате. Парк је украшен фонтаном у облику роде, многим скулптурама, као и муралом који приказује некадашњу бечкеречку тврђаву. Отворен је за јавност током летњих месеци.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Grlica, Mirko, ур. (2010). Koliko se poznajemo: iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini. Novi Sad: Izvršno veće APV. стр. 6. 
  2. ^ „Torontalska županija (Zgrada Skupštine grada)”. 
  3. ^ „Županijski park”. Архивирано из оригинала 05. 08. 2020. г.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)