Клод Дебиси

С Википедије, слободне енциклопедије

Клод Дебиси
Клод Дебиси, француски композитор (фотографија Надара, 1908)
Лични подаци
Пуно имеАшил-Клод Дебиси
Датум рођења(1862-08-22)22. август 1862.
Место рођењаСен Жермен ан Ле, Француска
Датум смрти25. март 1918.(1918-03-25) (55 год.)
Место смртиПариз, Француска

Ашил-Клод Дебиси[n 1] (франц. Achille-Claude Debussy; Сен Жермен ан Ле, 22. август 1862Париз, 25. март 1918) је био француски композитор. Заједно са Морисом Равелом, сматра се једном од најистакнутијих личности у области импресионистичке музике, мада он сам није волео да се овај термин употребљава за његове композиције. Дебиси је био не само један од најважнијих француских композитора већ је био и средишња фигура целе европске музике на прелазу из деветнаестог у двадесети век.

Дебисијева музика практично дефинише прелазак из касно-романтичарске музике ка модернистичкој музици 20. века. У француским књижевним круговима, стил овог периода био је познат као симболизам, покрет који је непосредно инспирисао Дебисија како као композитора, тако и као активног учесника у културном животу.

Извођење Дебисијеве опере Пелеас и Мелисандра донело му је светску славу. На почетку Првог светског рата био је један од најславнијих композитора, али није дуго уживао у тој слави. Умро је у Паризу после неколико година. Оставио је за собом више композиција са различитих подручја: композиције за децу Дечји кутак и балет Кутијица играчака, десет програмских оркестарских композиција међу којима се истичу Поподне једног Фауна и Море.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дебисију су се током живота обраћале користећи разне пермутације његових имена. Његово име је званично регистровано у општини на дан његовог рођења као „Achille Claude”.[1] Многе власти повезују речи „Achille-Claude“.[2][3][4][5][6] Као малог дечака ословљаван је са „Клод“; његова крштеница (он је крштен је тек у јулу 1864. године) носи име „Claude-Achille";[7] као младић био је познат као „Achille"; на почетку каријере настојао је да његово име учини импресивнијим називајући себе „Claude-Achille“ (и понекад наводећи своје презиме као „de Bussy“).[8][9][10] Он се потписао се као „Claude-Achille” између децембра 1889. и 4. јуна 1892. године, након чега је трајно усвојио краћу верзију „Claude”.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lesure & Cain, стр. 18
  2. ^ Lesure, François and Roy Howat. "Debussy, (Achille-)Claude", Grove Music Online, Oxford University Press, retrieved 28 April 2018
  3. ^ Lesure, стр. 4
  4. ^ Fulcher, стр. 101
  5. ^ Lockspeiser, стр. 235
  6. ^ Nichols 1998, стр. 3
  7. ^ Lesure, стр. 4
  8. ^ Lockspeiser, стр. 6
  9. ^ Jensen, стр. 4
  10. ^ Lesure, стр. 85

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]