Корисник:Urgentos/Међународни односи у свету после Другог светског рата до пада Берлинског зида

С Википедије, слободне енциклопедије

Међународни односи у свету после Другог светског рата (19451991) запамћени су једино по међународним односима земаља антифашистичке коалиције (САД, СССР, Велика Британија). Ова коалиција била је угрожена још за време рата низом узајамних сукоба. Очекивало се да ће крај рата свету донети трајни мир. На савезничким конферецијама на Јалти (фебруар 1945.) и у Потсдаму (август 1945.) преговарало се о новој подели света.

Силе антифашистичке коалиције били су супротстављених схватања око:

  • послератног уређења света
  • граница и др.

Акценти сукоба интереса налазили су се на тлу Немачке, на Балкану у средњој и источној Европи, Ирану, Далеком и Блиском истоку, где су Палестинци 1947. прогласили државу Израел. Рат у Израелу је обновљен 1960-их година и траје и данас.

Међутим, међународни односи, као грана политичких наука која се бави спољном политиком државе унутар међународног система, не представљају само крајње заоштрене односе ових земаља него и аспекте међународних односа држава у глобалу, што прати оснивање СЗО, ММФ, ОУН, ЕЕЗ (садашња ЕУ), крах Варшавског пакта и успон НАТО, као и односе између земаља социјалистичког блока у Европи између себе и са Несврстанима.

Види још[уреди | уреди извор]