Лопинга

С Википедије, слободне енциклопедије

Лопинга
Лопинга (Lopinga achine)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
L. alchine
Биномно име
Lopinga achine
Moore, 1893
Синоними
  • Crebeta Moore, 1893
  • Polyargia Verity, 1957

Лопинга[1] (лат. Chazara briseis) врста је лептира из породице шаренаца (лат. Nymphalidae).

Опис врсте[уреди | уреди извор]

Основна боја крила је тамнобраон. На предњем крилу има 5-6, а за задњем 2-5 жућкаста прстена, који формирају низ окаца. На доњој страни крила су окца израженија, а присутна је и бела шара која обично јасно прати низ окаца. Распон крила је од 39 до 48 mm.

Распрострањење и станиште[уреди | уреди извор]

Ареал ове врсте лептира обухвата централну Европу и умерени појас Азије, од севера Шпаније на западу, све до Јапана на истоку. У Србији је забележен у чувеном раду Светислава Живојиновића од пре готово једног века на подручју шумске домене Мајданпека[2]. Након тога је наводе Зечевић и Радовановић за подручје између Мајданпека и Рудне главе, као и за планину Стол код Бора[3]. Због свог централноевропског распрострањења, постоји шанса да се лопинга поново забележи у северним крајевима Србије, као што је околина Лознице, на подручју Ђердапа и у околини Мајданпека, где је већ налажена.

Насељава отворенија подручја унутар листопадних шума, шумске чистине, путеве и рубове, делове крај река. Обично се везује уз влажније шуме са добрим подрастом зељастих биљака из трава (најчешће из рода Carex). Гусенице се могу прехранити на различитим врстама трава из породица Cyperaceae и Poaceae, најчешће су бележене на родовима Carex (C. alba, C. brizoides) и Brachypodium. Лептир презимљава у стадијуму гусенице.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Popović, Miloš; Verovnik, Rudi (2018-06-22). „Revised checklist of the butterflies of Serbia (Lepidoptera: Papilionoidea)”. Zootaxa (на језику: енглески). 4438 (3): 501—527. ISSN 1175-5334. doi:10.11646/zootaxa.4438.3.5. 
  2. ^ Живојиновић, Светислав (1950). Фауна инсеката шумске домене Мајданпека (ентомолошка монографија). Београд: Научна Књига. стр. 262. 
  3. ^ Zečević, Momčilo; Radovanović, Stanko (1974). Leptiri Timočke Krajine (makrolepidoptera), prilog poznavanju faune leptirova Srbije. Зајечар: Zavod za poljoprivredu Zaječar i Novinska ustanova „Timok“ Zaječar. стр. 185. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]