Џез — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 24: Ред 24:
* '''кларинетисти''': [[Бени Гудман]], [[Сидни Беше]]...
* '''кларинетисти''': [[Бени Гудман]], [[Сидни Беше]]...
* '''саксофонисти''' [[Чарли Паркер]], [[Лестер Јанг]], [[Колмен Хокинс]], [[Сони Ролинс]], [[Џон Колтрејн]]...
* '''саксофонисти''' [[Чарли Паркер]], [[Лестер Јанг]], [[Колмен Хокинс]], [[Сони Ролинс]], [[Џон Колтрејн]]...
* '''пијанисти''': [[Дјук Елингтон]], [[Фатс Уалер]], [[Арт Тетом]]...
* '''пијанисти''': [[Дјук Елингтон]], [[Фетс Волер]], [[Арт Тејтум]]...
* '''певачи''': [[Беси Смит]], [[Били Холидеј]], [[Ела Фицџералд]]...
* '''певачи''': [[Беси Смит]], [[Били Холидеј]], [[Ела Фицџералд]]...
* '''диригенти''': [[Бени Гудман]], [[Глен Милер]], [[Каунт Бези]], [[Стен Кентон]]...
* '''диригенти''': [[Бени Гудман]], [[Глен Милер]], [[Каунт Бези]], [[Стен Кентон]]...

Верзија на датум 17. август 2006. у 00:07

Џез (енгл. jazz) је музички стил који је настао у Сједињеним Америчким државама почетком XX века.

Датотека:Stamp-ctc-jazz-club.jpg

Основне музичке карактеристике су: синкопа, вибрато и стална музичка пулсација у такту 4/4, која нема одговарајућу паралелу у класичној музици. Најуобичајенија форма је тема са варијацијама које се импровизују на стални хармонијски скелет оригиналне теме. Усљед тога су ствараоци у џезу извођачи, а не композитори као у класичној музици.

Централни инструмент сваког џез-ансамбла је бубањ са помоћним удараљкама, који са клавиром, гитаром и контрабасом чини ритам-секцију. Нарочито се примјењују дувачки инструменти (саксофон, кларинет, труба и тромбон, мада понекад се користе и флаута, обоа, рог и вибрафон. Величина ансамбла варира од трија до пуног симфонијског џез-оркестра, у коме сваки инструмент може имати улогу солисте. Док у малим ансамблима сви инструменти импровизују на задату тему, џез-оркестар се служи писаним аранжманима, а импровизују само поједини солисти.

Мада џез музика не искључује могућност плесања, она се приближује више типу класичне концертне музике него плесној музици и оштро се разликује од шлагера.

Историјат

У историјату џеза први период, назван „Њу Орлеанс“, по месту постанка и настао је мешавином музике америчких црнаца и европске музике, завршава се око 1918. године.

После Првог светског рата створен је нови стил, назван „диксиленд“, у коме важну улогу има колективна импровизација.

Око 1930. године, неколико истакнутих музичара, међу којима кларинетиста Бени Гудман, створило је тзв. свинг, који се ослања на звучност великих оркестара и писане аранжмане.

У току Другог светског рата, заслугом саксофонисте Чарлија Паркера и трубача Дизија Гилеспија, створен је стил по имену би-бап - он се од свинга разликује ситнијом ритмичком поделом и већом хармонском сложеношћу, у којој се огледа утицај европске музике.

Даљи корак у истом правцу представљао је и кул, створен око 1950. године док је последња струја, настала око 1956. године, названа модерн бап.

Познати представници џеза

Великој популарности и универзалности џез-музике допринели су не само хетерогени елементи његовог уметничког израза него и сами њени пропагатори, извођачи који су махом велики виртуози на својим инструментима:

Утицај џеза на остале стилове музике и композиторе

Идиоме џеза је са успјехом примјенио у својим композицијама и Џорџ Гершвин, а дјелимично је џез утицао и на многе друге композиторе класичног смјера: Игор Стравински, Паул Хиндемит, Курт Вајл, Ернест Кшенек, Даријус Мило, Ролф Либерман и др.