Близнакиње (роман)

С Википедије, слободне енциклопедије
Близнакиње
Близнакиње, издање на српском језику из 1995. године
Настанак и садржај
Ориг. насловDas doppelte Lottchen
АуторЕрих Кестнер
Земља Немачка
ЈезикНемачки
Жанр / врста делароман
Издавање
Датум1949.

Близнакиње (оригинални немачки наслов: Das doppelte Lottchen[1]; Двострука Лоти) роман је Ериха Кестнера из 1949.[2] године о близнакињама које су одвојене по рођењу и које након неколико година случајно састају у летњем кампу.[3][4]

Књига је првобитно започела током Другог светског рата као прекинут филмски сценарио. 1942. године, када су нацистичке власти на кратко дозволиле Кестнеру да ради као сценариста, предложио га је Јосеф фон Баки, под именом „Велика тајна“, али пре него што је могао да настави поступак, нацисти су му још једном забранили да ради.

После рата, Кастнер је ту идеју преточио у изузетно успешну књигу. После тога, много пута је адаптиран у филм, а пре свега Дизнијев филм назван Родитељска замка из 1961. године у којем је глумила Хејли Милс, следиле су и наредне серије филмова и њихови различити преводи.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Две деветогодишње девојчице, Лиса Палфи (порекло Луисе Палфи) из Беча и с поштовањем стидљива Лоти Хорн (порекло Лоте Корнер) из Минхена састају се у летњем кампу у Бохрлакен-у на језеру Бохрен (извор. 'Seebühl am Bühlsee'), где се открива да су њих две једнојајчане близанакиње чији су се родитељи развели, а сваки родитељ задржао по једну девојчицу.

Девојчице се крајем лета одлучују за размену места како би Лоти имала прилику да упозна оца, а Лиса да упозна мајку. Док су многи одрасли изненађени променама у свакој девојчици након повратка из кампа ("Лоти" је очигледно заборавила да кува, потуче се у школи и постаје ужасан ученик, друга девојчица "Лиса" почела је да помно пази на књиговодство домаћинства, више не једе своју омиљену храну и постаје узоран ученик), нико не сумња да девојке нису онакве за које тврде да јесу.[2]

Када Лоти (под именом Лиса) открије да се њен отац планира поново оженити, она се веома разболи и престаје да пише својој сестри у Минхену. У међувремену, Лотина мајка наилази на слику две девојке у летњем кампу, а Лиса јој прича целу причу. Мајка девојчица зове свог бившег мужа у Беч да му каже шта се догодило и да сазна зашто је Лоти престала да пише. Када чује да је њена ћерка болесна, она и Лиса одмах путују у Беч. На захтев ћерки, родитељи су поново састају и мире.

Филмске, ТВ или позоришне адаптације[уреди | уреди извор]

Прича је адаптирана као:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Близнакиње”. plus.sr.cobiss.net. Приступљено 21. 3. 2021. [мртва веза]
  2. ^ а б „Das doppelte Lottchen”. goodreads. Приступљено 21. 3. 2021. 
  3. ^ Петровић, Тихомир; Милинковић, Миомир (2007). Писци за децу и младе. Пожега: Епоха. стр. 349. ISBN 978-86-7866-028-3. 
  4. ^ Црнковић, Милан (1984). Дјечја књижевност. Загреб: Школска књига. стр. 132—136. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]