Дворац породице Дунђерски у Челареву

Из Википедије, слободне енциклопедије

Дворац породице Дунђерски налази се у Јужнобачком округу у месту Челарево некада Чиба. Био је највећа знаменитост места до после Другог светског рата. Власник дворца је породица Дунђерски до 1946. године, када им је одузет. Породица по попису одузете имовине није тражила повраћај дворца. Гедеон, син Лазара Дунђерског желео је да дворац поклони народу са свим уметнинама. Да се ова архитектонски значајна грађевна претвори у музеј, када је то и постао 1968. године и припао музеју Војводине.

Историја[уреди]

Саграђен је у другој половини 18. века. Изграђен је по пројекту непознатог бечког архитекте, у класичном стилу, као класичан пример спахијске резиденције. Велики дворац саградио је Никола Безереди између 1834. и 1837. године[1] Посед се састоји из више објеката, од којих је и летњиковац, грађен је у класистичком стилу и у томе се одликује његов значај, обзиром да је једина класистистичка грађевина код нас. Депаданс је постао јединствен музеј стилског намештаја у бившој Југославији познат као Музеј Војводине. За време власништва породице Дунђерски дворац је био стециште најзначајнијих српских сликара, писаца, са Лазом Костићем на челу. Боравећи у дворцу написао је најлепшу љубавну песму икада испевану на српском језику Санта Мариа Дела салуте. Посвећена је ћерки Лазара Дунђерског, Ленки у коју је био несрећно заљубљен. Због велике разлике у годинама, љубав није могла бити крунисана браком. У дворцу је боравио и сликар Паја Јовановић.

Опис[уреди]

Објекат се налази у пространом парку, као приземна грађевина правоугаоне основе, са низом прозора са равним профилисаним натпрозорницима подупртим конзолама у облику волуте, а у доњем делу са низ болустера. На источној страни налази се класицистички портик са степеништем која подржавају четири дорска стуба, тимпаном, степеништем и косим рампама за колски приступ. Зачеље дворца је решено са наспрамним истуреним делом и широким степеништем. Бочне фасаде су једнако обликоване. Кров је на четири воде прекривен бибер црепом, са украсним елементима од бакарног лима. Парк око дворца је вредан због заступљености ретког растиња.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]