Александар I Карађорђевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар I Карађорђевић

Краљ Александар I у униформи Војводе Краљевине Југославије
Краљ Александар I у униформи Војводе Краљевине Југославије

Датум рођења 16. децембар 1888.
Место рођења Цетиње (Књажевина Црна Гора)
Датум смрти 9. октобар 1934. (45 година)
Место смрти Марсељ (Француска)
Гроб Црква Светог Ђорђа на Опленцу
Титула Краљ СХС, Краљ Југославије
Период 16. август 19219. октобар 1934.
Претходник/ци Петар I Карађорђевић
Наследник/ци Петар II Карађорђевић
Порекло и породица
Династија Карађорђевићи
Отац Петар I Карађорђевић
Мајка Зорка Карађорђевић
Супружник/ци Марија Карађорђевић
Потомство Петар II Карађорђевић
Томислав Карађорђевић
Андреј Карађорђевић
Монограм Александра I, краља Југославије

Александар I Карађорђевић (Цетиње, 4/16. децембар 1888Марсељ, 9. октобар 1934), такође називан витешки краљ Александар Ујединитељ, био је други краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а касније и Краљевине Југославије (1929—1934). Био је други син краља Петра I и кнегиње Зорке.

После убиства у Народној скупштини, завео је тзв. шестојануарску диктатуру 1929, а 1931. године је донео Октроисани устав. Група завереника га је убила у Марсељу, 1934. године.

Младост[уреди]

Александар је рођен на Цетињу 16. децембра 1888. Његов деда по мајци био је црногорски краљ Никола I Петровић, а баба краљица Милена. Кум на крштењу био му је, преко изасланика, руски цар Николај II Александрович. Детињство је провео у Црној Гори, а основну школу завршио у Женеви. Даље школовање наставио је у војној школи у Санкт Петербургу, а потом у Београду, по доласку краља Петра I на српски престо 1903. године.

Судбински преокрет у животу младог принца Александра наступио је 1909, када се његов старији брат, принц Ђорђе одрекао права наследства престола. Као престолонаследник, принц Александар је приступио реорганизацији војске, припремајући је за коначан обрачун са Турском.

Ратови[уреди]

Албанска споменица „својим ратним друговима Александар“

У Првом балканском рату (1912), престолонаследник Александар је као заповедник Прве армије водио победоносне битке на Куманову и Битољу, а потом 1913. у Другом балканском рату битку на Брегалници. У Првом светском рату био је врховни заповедник српске војске у биткама на Церу и Колубари 1914, кад је српска војска потпуно разбила војску Аустроугарске Монархије. Поново нападнута 1915. од Немачке и Бугарске, Србија је подлегла у неравноправној борби. Са многим губицима српска војска се, заједно са старим краљем Петром I и престолонаследником Александром повукла преко Албаније на острво Крф, где је реорганизована. Када се краљ Петар I због болести повукао од владарских послова (24. јуна 1914. по новом календару), престолонаследник Александар је постао регент. После опоравка и попуне српска војска је исте године однела велику победу на Солунском фронту, на Кајмакчалану. Завршне операције пробоја Солунског фронта у јесен 1918, српска војска је извршила под врховном командом регента Александра, са одличним командним кадром у који спадају војводе Живојин Мишић, Степа Степановић и Петар Бојовић.

Прводецембарско уједињење[уреди]

После војничких дошли су и државнички успеси. Народно веће у Загребу је 24. новембра 1918. године прогласило уједињење. Одлуци о уједињењу претходио је ултиматум далматинске владе од 16. новембра 1918., по којем је из Сплита имало да се прогласи непосредно уједињење са Србијом ако се у року од пет дана то не учини из Загреба. Делагација Народног већа, од тридесет чланова, стигла је у Београд ујутро 28. новембра 1918. За утврђивање начина како да се прогласи уједињење, образован је одбор од шесторице. У њега су ушли Анте Павелић (Старији), Светозар Прибићевић и Јосип Смодлака као представници народног већа, и Стојан Протић, Љубомир Јовановић и Момчило Нинчић, као представници Владе Краљевине Србије. У одбору шесторице одлучено је да се уједињење изврши тако што би делегација Народног већа упутила адресу регенту Александру Карађорђевићу, која би садржала закључак и напутке „упутства“ од 24. новембра. Двочански акт уједињења извршен је у 8 сати увече, 1. децембра 1918. године, у салону куће Крсмановића на Теразијама у којој је регент Александар привремено становао након ослобођења престонице. Чланови делегације Народног већа, стојећи у полукругу, чекали су долазак регента. Регент Александра се затим појавио у пратњи Протића, Јовановића, Нинчића и војводе Живојина Мишића. Потом је иступио Анте Павелић и прочитао адресу. Регент Александар је у одговору на Адресу изразио задовољство одлуком загребачког Народног већа од 24. новембра и прогласио уједињење. Регент Александар је одбио да за првог председника Владе постави Николу Пашића, већ је на то место указом поставио Стојана Протића. На листи министра прве Владе Краљевине СХС било је 9 Срба, 5 Хрвата, 3 Словенца и 1 муслиман. Влада под Протићевим председништвом носила је југословенско обележје. Крајем децембра Влада је нотификовала стварање нове Краљевине, а до средине 1919. године уследила су међународна признања. После смрти краља Петра I (16. августа 1921), Регент Александар је постао краљ Срба, Хрвата и Словенаца. 1922. године оженио се принцезом Маријом од Румуније. У том браку рођена су три сина — Петар, Томислав и Андреј.

Аграрна реформа[уреди]

Пасош престолонаследника Александра Карађорђевића (Историјски музеј Србије).

После Првог светског рата, аграрну реформу, којом би се укинули феудални и полуфеудални односи у пољопривреди и праведније расподелила земља, најавио је регент Александар у прокламацији од 6. јануара 1919. године: „Ја желим да се одмах приступи праведном решењу аграрног питања и да се укину кметства и велики земљишни поседи. У оба случаја земља ће се поделити међу сиромашне земљораднике, са правичном накнадом досадашњим власницима њеним“. Са регентовом прокламацијом Влада Краљевине СХС је 27. фебруара 1919. године објавила претходне одредбе за припрему аграрне реформе којима су раскинути кметовске — чивчијски односи у Босни, Херцеговини, Старој Србији и Македонији, а у Далмацији колонатски односи. Поред укидања феудалног поседа, прописана је експропоријација великих поседа од преко 57,5 хектара. Предвиђено је да се ти поседи поделе држављанима Краљевине СХС који се баве обрађивањем земље, а земље уопште немају, или је немају у довољној мери. Аграрном реформом се желело уједначити пољопривредни склоп новоуједињених покрајина са преткумановском Србијом, које једина није имала феудалне поседе на својој територији. Аграрну реформу пратила је колонизација, тј насељавање добровољаца и сиромашних грађана и занатлија који нису имали своје земље. Колонизацијом српског становништва ојачавао се гранични појас у Банату, Бачкој, Старој Србији и Македонији. Колонисти су добијали 5 хектара обрадиве земље, која је припадала старешини породице. Колонисти су били ослобођени плаћања пореза на три године, као и плаћана грађе из државних шума и плаћања провоза државном железницом. Домородац је имао иста права као и колониста тј. насељеник, с тим што им је одбијано оно што већ имају.

Диктатура[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Шестојануарска диктатура
Краљ Александар I на насловној страници Тајмса, 11. фебруар 1929.
Посмртна маска Краљa Александра I (Историјски музеј Србије)

На плану унутрашње политике, у Краљевини СХС дошло је до озбиљне државне кризе изазване заоштреним партијским и међунационалним односима. Непрестана полемика између владиних радикала и посланика опозиције предвођених ХСС-ом (Хрватском сељачком странком) је довела до тога да године 1928. радикалски посланик Пуниша Рачић убије Павла Радића и Ђуру Басаричека и тешко ранио Стјепана Радића, који је касније подлегао повредама. Нови вођа ХСС је постао Влатко Мачек.

Краљ Александар је, користећи нереде изазване атентатом као повод, завео диктатуру 6. јануара 1929. године (позната као шестојануарска диктатура) и укинуо устав доношењем Закона о краљевској власти и врховној државној управи. Део посланика Хрватске странке права (Анте Павелић) одлази у иностранство и ствара усташку организацију. У Македонији јачају пробугарски елементи. Краљ је 3. октобра донео Закон о називу и подели Краљевине на управна подручја и тиме преименовао државу у Краљевина Југославија, а уместо наслеђених историјских покрајина, реорганизује државну управу стварајући девет бановина и град Београд. Уверен да ће се државна криза трајно решити тек стварањем југословенске нације, краљ Александар I је покушао да тај циљ оствари спровођењем политике тзв. „интегралног југословенства“, која се показала као неуспешна.

Септембарски устав[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Септембарски устав

Краљ је 1931. године одустао од отворене диктатуре и донео је 3. септембра нови (октроисани) устав.

Атентат[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Марсељски атентат
Атентат на краља Александра 1934.
Ковчег с телом краља Александра на сплитском кеју.

У спољној политици, интензивно је радио на склапању међудржавних одбрамбених савеза усмерених против сила које су тежиле ревизији Версајског система мировних уговора. Његовом заслугом створена је 1921. Мала Антанта (Краљевина СХС, Румунија и Чехословачка). Савез са Француском склопљен је 1927, а 1934. образован је Балкански савез између Југославије, Румуније, Турске и Грчке.

Приликом посете Француској, у коју је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Немачке, краљ Александар I убијен је у Марсељу, 9. октобра 1934. године од стране хрватских усташа и македонске организације ВМРО, а под заштитом Италије, Немачке и Мађарске. Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту. Атентатор је био припадник ВМРО-а Владо Черноземски. Његова смрт дубоко је потресла читаву Југославију, а његово тело испраћено је од стотина хиљада људи читавим путем до Опленца, где је сахрањен је у Задужбини краља Петра I. Народна скупштина и Сенат Краљевине Југославије дали су му назив Витешки краљ Александар I Ујединитељ.

Занимљивости[уреди]

  • Краљ Александар је преко целих груди имао израђену тетоважу која је представљала пруског једноглавог орла широко раширених крила, с мачем у једној и шаром у другој канџи. Орао је крунисан хералдичком круном, налик на круну Светог римског царства. [1]
  • Александар Карађорђевић је први Србин који је летео авионом средином априла 1910. године у Француској. [2]

Породица[уреди]

Родитељи[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Краљ Петар I
Peter I Karadjordjevic of Serbia.jpg
11. јул 1844. 16. август 1921.
Кнегиња Зорка
Princess Zorka of Montenegro.jpg
23. децембар 1864. 16. март 1890.

Супружник[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Краљица Марија
Kraljica marija.jpg
9. јануар 1900. 22. јун 1961.

Деца[уреди]

име слика датум рођења датум смрти супружник
Краљ Петар II
Kralj Petar II.jpg
6. септембар 1923. 3. новембар 1970. Краљица Александра
Принц Томислав
Princ Tomislav Karadjordjevic - s - potpisano.jpg
19. јануар 1928. 12. јул 2000. Принцеза Маргарита; Линда Мери Бони
Принц Андреј
AndrejKaradjordjevic.jpg
28. јун 1929. 7. мај 1990. Принцеза Кристина; Принцеза Кира; Ева Марија Анђелковић

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Мистерија краљеве тетоваже, Вечерње новости. репортаже, Владимир Матевски, 24. април 2010.
  2. ЈАТ Ревија: Први Србин који је летео авионом, мај 2010.

Литература[уреди]

Документарни филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај ове странице (осим прилога „Живот и време“ је написан према званичној биографији на наведеној локацији http://www.royalfamily.org. Фотографије су такође са те локације, дозволу за коришћење овог материјала можете погледати овде.Претходник:
Краљ Петар I Карађорђевић
Карађорђевићи Наследник:
Краљ Петар II Карађорђевић
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}