Конак Брене Михајловић

С Википедије, слободне енциклопедије
Конак Брене Михаиловић
Конак Брене Михајловић после пресељења
Опште информације
МестоМали БоракЛајковац
ОпштинаЛајковац
Држава Србија
Врста споменикакућа
Време настанка1887.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Конак Брене Михаиловић се налазио у месту Мали Борак, општина Лајковац. Због ширења површинског копа рудника Колубара и исељења места, конак је, заједно са конаком Радића пресељен у Лајковац. Као репрезентативна спратна зграда посебне намене у руралној средини представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Изглед конака[уреди | уреди извор]

Конак је грађен опеком пре 1887. године. У њој је угледни и имућни домаћин примао и окупљао госте око трпезе приликом славе и осталих пригода, али и пријатеље и путнике намернике на конак. Правоугаоне је основе и осно симетричан и у приземљу и на спрату. У приземном делу су две одвојене функционалне целине, остава са степеништем и трпезарија, а на спрату је стамбени простор који чине четирир собе. Међуспратна и таванска конструкција су дрвене. Под у приземљу је првобитно био од опеке, данас је бетонски, а на спрату дашчани. Прозори су двокрилни, двоструки, завршени сегметним луком. Између крила, скоро на свим прозорима, уграђене су металне решетке. Врата су веома квалитетне и лепе столарске израде.

Фасада урађена од кречног малтера, подељена је на поља венцима и пиластрима. Кров је четвороводан, невеликог нагиба, без стрехе са лежећим олуцима и бибер црепом као покривачем. Као спратна зграда која формом и градњом подсећа на градску кућу, а просторном шемом представља развијену сеоску кућу, Конак Брене Михаиловић указује на правац развоја стамбене сеоске архиктетуре ка градским узорцима изражен у Тамнави крајем 19. века.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Завод за заштиту споменика културе Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . . Ваљево. 2006. ISBN 978-86-904745-2-3.  COBISS.SR 131307532

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.