Родна кућа војводе Живојина Мишића

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа војводе Живојина Мишића
Родна кућа војводе Живојина Мишића
Опште информације
МестоСтруганик
ОпштинаМионица
Држава Србија
Време настанка19. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Родна кућа војводе Живојина Мишића, једног од најзначајнијих војних заповедника Српске војске у Првом светском рату, налази се у мионичком селу Струганик. Због своје историјске вредности представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Војвода Живојин Мишић[уреди | уреди извор]

Живојин Мишић (19. јул 185520. јануар 1921) је рођен у Струганику од оца Радована и мајке Анђелије (девојачко Дамјановић из Коштунића). Имали су тринаесторо деце (само две девојчице) а Живојин је био тринаесто дете. Гимназију је завршио у Крагујевцу (два од шест разреда у Првој београдској), а 1874. године је примљен у Војну академију. Завршио је и стрељачку школу у Аустроугарској. Током своје богате војне каријере био је и врло успешан професор на Војној академији за предмет Стратегија. Учествовао је у свим ратовима које је Србија водила у периоду од 1876. до 1918. године.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

У обновљеној окућници Мишића у којој се родио и провео детињство прослављени војсковођа доминира пространа задружна зграда за становање која припада класичној динарској полубрвнари, окружена свим потребним економским зградама.

Пространој згради у којој је провео детињство враћен је првобитни изглед и обезбеђена трајност. Кућа припада класичном динарском типу, у сутерену је подрум, већим делом је зидана у чатми, а мањим брвнима, покривена је ћерамидом. Кућа запрема 150 m² док подрумска површина износи 50 m².

Кућа војводе Живојина Мишића је данас меморијални комплекс чија се поставка састоји из два дела, историјског и етнолошког. У оквиру музеја је тематска поставка која приказује Живојина Мишића у контексту историјских збивања крајем 19. и почетком 20. века, с акцентом на оне догађаје у којима је војвода одиграо значајну улогу и због чега се његово дело проучава на војним академијама у свету. У кући војводе Мишића хронолошки су приказани његово порекло, детињство и школовање, историјат породице Мишић, његова војна каријера у балканским ратовима за независност, Први светски рат - са посебним освртом на Колубарску битку - затим његова болест, последњи дани и најзад признање и допринос војној науци.

Сталне поставке у комплексу Мишићеве куће је 1987. године реализовао Народни музеј Ваљево.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]