Ковачев хан у Ваљеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Ковачев хан у Ваљеву
Опште информације
МестоВаљево
Држава Србија
Време настанкапре 1879.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Ковачев хан у Ваљеву, подигнут је пре 1879. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1]

Документ о постојању[уреди | уреди извор]

Старост грађевине је утврђена према једном сачуваном документу:
"На лицу чаршије је једна меана по плану II класе у којој меани има седам одељења и једна лебна фуруна све зидано од тврдог материјала и вреди ова механа 5.000 динара, власништво Марка Божића ковача. Ваљево 12. новембра 1879. године“.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је грађена веома монументално, као једноспратна угаона зграда правоугаоне основе ужом страном постављена према Бирчаниновој, а широм према Бобовчевој улици. Зидана је у бондрук систему са испуном од ћерпича и опеке. Према улици у приземном и спратном делу је низ лучних прозора. Кров је благог нагиба, четворосливан, прекривен бибер црепом. Стреха је даском опшивена.

У унутрашњости зграде распоред и број просторија у потпуности је прилагођен првобитној намени објетка – хану. Временом је зрада претрпела извесне преправке али је у основи задржала првобитан изглед и једна је од најкарактеристичнијих зграда у оквиру старе чаршије Тешњар у Ваљеву.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]