Црква Светих Арханђела у Бранковини

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква у Бранковини
Црква Светих Арханђела
Опште информације
МестоБранковина
ОпштинаВаљево
Држава Србија
Време настанка1830.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Црква Светих Арханђела у Бранковини, задужбина је Проте Матеје Ненадовића, подигнута 1830. године, припада Епархији ваљевској Српске православне цркве. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Историја и изглед[уреди | уреди извор]

Црква је подигнута на месту где је пре ње била црква брвнара коју су Турци порушили и запалили. Грађена је у стилу барокних цркених грађевина, какве су у то време грађене у Војводини. Зидана је од камена, малтерисана и бело окречена. На западној страни уздиже се високи звоник.

Благодарећи сачуваним богослужбеним књигама, уметничким предметима и историјским документима и обогаћена прилозима током 19. века, садашња ризница цркве чува крст реликвијар из 10. века, Хаџи Рувимов дуборезни крст, Велико јеванђеље које је Прота донео као поклон руског цара, ручни крст Протин, иконе Светог Арханђела Михаила, Светог Јована и Светог Николе, старе књиге Антологион, Псалтир, Требник, Минеј...

Порта цркве[уреди | уреди извор]

Крај цркве, са северне стране је споменик ратницима ратова од 1912. до 1918. и група надгробних споменика фамилије Ненадовић, Алексе, Јакова, Симе, Проте Матеје, Јеврема и Чика Љубе. У црквеној порти налазе се собрашице као вредни примери народног неимарства начињени да се у дане црквених празника и сабора породице окупљају, обедују или склоне од непогоде. Црквене кућице у стилу објеката народног градитељства из 19. века, подигнуте пре изградње цркве за потребе смештаја радника који су учествовали у градњи.

У порти цркве је сахрањена Десанка Максимовић (18981993), српска песникиња, професорка књижевности и академик Српске академије наука и уметности.

Црква са портом и школе са двориштем у суседству припадају једној историјско-културној целини која је под заштитом државе и која се убраја у споменике културе од великог значаја.

Извори[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]